Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:32 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premieră medicală în România. Ce au reuşit medicii

ro

03 Feb, 2015 22:30 2068 Marime text
O femeie de 29 de ani, însărcinată şi diagnosticată cu cancer de col uterin, a fost supusă unei intervenţii chirugicale pentru suferinţa malignă, fără să fie pusă în pericol viaţa fătului şi nici funcţia reproductive. Intervanţia a fost realizată în premieră, în România, conform Mediafax.

Operaţia a fost efectuată pro bono de doctorul Petre Brătilă, la Spitalul Euroclinic, în Capitală.

"Este foarte important pentru o astfel de pacientă să nu ia decizia de a întrerupe sarcina, doar pentru că nu ar exista vreun tratament. În anumite situaţii, există o soluţie atât pentru mamă, cât şi pentru copilul nenăscut. Tehnica pe care am folosit-o se numeşte trachelectomie sau procedura de tratament conservator al cancerului de col uterin şi este indicată doar în cazuri atent selecţionate: în formele incipiente de boală, în care cancerul este localizat strict la nivelul colului uterin (stadiile IA şi IB) şi în care ganglionii pelvici nu sunt invadaţi de celulele canceroase", a declarat medicul Brătilă, citat de Mediafax.

La fiecare cinci ore, o femeie moare în România de cancer de col uterin, o boală ce poate fi prevenită. Peste 3.400 de cazuri de cancer de col uterin sunt depistate, în fiecare an, în România, incidenţa fiind cea mai ridicată din Europa Centrală şi de Est, conform unui raport întocmit în 2013 de Centrul Internaţional pentru Informare HPV.

Sursa foto: gandul.info
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii