Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:34 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prejudiciu de 180 milioane de euro 30 de inculpaţi trimişi în judecată de DIICOT Constanţa. Surse - Printre ei si Lucian Giuglea

ro

03 Nov, 2014 16:18 3823 Marime text
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (D.I.I.C.O.T.) –  Serviciul Teritorial Constanţa au finalizat urmărirea penală într-o cauză în care prejudiciul creat bugetului consolidat al statului prin activitatea infracţională a membrilor unei grupări se ridică la valoarea de 680.576.589,15 de lei (aproximativ 180 de milioane euro).

Procurorii DIICOT – ST Constanța au dispus trimiterea în judecată a 30 de inculpați – cetăţeni români, greci şi bulgari – care, în perioada 2007 – 2011, au acţionat pe teritoriul României în cadrul unui grup infracţional organizat specializat în comiterea de infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Potrivit unor surse, printre inculpaţi se numără şi omul de afaceri constănţean Alexandru Lucian Giuglea.
De altfel, Alexandru Lucian Giuglea a fost condamnat definitiv, la începutul verii, pentru dare de mită. El a primit şapte luni de închisoare cu suspendare condiţionată. Giuglea ar fi încercat să mituiască un lucrător al Serviciului Rutier Constanţa, cu 100 de euro, pentru ca acesta să nu-şi îndeplinească sarcinile de serviciu.   

Conform RECOM, numele lui Alexandru Lucian Giuglea apare în SC Balcan Control Grup SRL, în Balcan Logistic SA dar şi în Green Energy Recycling SRL.

Revenind, la dosarul instrumentat de DIICOT Constan'a, „pentru diminuarea sumelor datorate bugetului de stat (taxa pe valoarea adăugată şi impozit pe profit), membrii grupării au creat un mecanism financiar-contabil menit să conducă la realizarea scopului urmărit“.

Liderii grupului infracţional organizat (un cetăţean român, unul grec şi doi bulgari) au atras în gruparea infracțională alte persoane fizice care au aderat sau, după caz, sprijinit grupul infracțional și care au folosit în activitatea infracţională 30 de societăţi comerciale româneşti structurate pe două categorii.

O primă categorie era constituită din societăţi comerciale administrate de liderii grupului sau de către persoane de încredere ale acestora, societăţi cu un comportament fiscal şi contabil aparent licit, care erau beneficiare ale mecanismului evazionist.

O altă categorie era constituită din societăţi comerciale de tip „fantomă” înfiinţate de cetăţeni bulgari special recrutaţi de către liderii grupului infracţional organizat.

Societăţile de tip „fantomă” emiteau în favoarea societăţilor beneficiare facturi fiscale de vânzare, cu plata în avans, a unor cantităţi mari de cereale, operaţiuni neurmate în realitate de vreo livrare de marfă, dar pentru care încasau integral banii reprezentând  contravaloarea facturilor.

Sumele virate în baza acestor facturi erau transferate succesiv, din conturile firmelor „fantomă” în cele ale unor societăţi din Bulgaria, iar de aici, prin intermediul unor companii off-shore, erau restituite societăţilor din categoria beneficiar, administrate de liderii grupului infracţional organizat.

Procurorii DIICOT au luat măsuri asiguratorii în vederea recuperării prejudiciului și au solicitat, prin rechizitoriu, luarea măsurii arestării preventive faţă de 23 de inculpaţi.

Cazul a fost înaintat spre competentă soluționare la Tribunalul Constanța.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii