Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:04 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE - Pompierii știau de clubul Colectiv cu cinci săptămîni înainte de incendiu!

ro

25 Nov, 2015 10:24 1455 Marime text
 
 
Pompierii de la ISU şi IGSU ştiau de existenţa clubului Colectiv, arată o anchetă a lui Cătălin Tolontan. Pe 23 septembrie, o importantă firmă de evenimente îi anunţa pe cei de la IGSU că urmează două concerte în clubul Colectiv şi că se aşteaptă la câte 2000 de oameni pe seară.
Pe 23 septembrie 2015, la 23:32:13, din calculatorul firmei de evenimente Emagic a pornit un fax către numărul 021.242.09.90 al dispeceratului IGSU, spune Tolontan.
”Organizăm un festival în datele de 25 și 26 septembrie a.c. în clubul Colectiv și la etajul 1 al fabricii Pionierul din strada Tăbăcarilor nr. 7, sector 4, București”, i-au anunțat cei de la Emagic pe pompieri. Emagic este una dintre cele mai mari firme de evenimente muzicale, dacă nu cea mai mare din România.
Firma precizează și numărul estimat de participanți. O groază de oameni.
Faxul a ajuns la pompieri, dar nimeni nu a fost în control la club.
De 25 de zile, de cînd oamenii au luat foc în club, IGSU și ISU susțin că ”noi nu știam despre clubul Colectiv, nu exista în baza noastră de date”. Dar pe 23 septembrie, cu cinci săptămîni înainte de incendiul devastator, pompierii au fost chemați la un eveniment mare la Colectiv. Li s-a spus că vor fi 2.000 de oameni pe seară, timp de două zile consecutive.
De ce n-a intrat atunci clubul în baza de date a ISU?

"A doua zi dimineață, cînd România se trezește cu cearcănele durerii și furiei la ochi, după incendiul din Colectiv, Raed Arafat iese translucid de oboseală de la ședința de guvern. Cu toată autoritatea meritată a omului pentru care, în urmă cu aproape patru ani, o întreagă țară se punea pavăză, Arafat repetă: pompierii nu știau nimic de clubul Colectiv!”, spune Tolontan.

”La nivelul ISU, nu exista nici un document, nici o solicitare pentru autorizarea activității din locația respectivă”. Între timp, s-a aflat că doi pompieri știau. ”Dar ei au fost pe cont propriu. Noi, ca instituție, nu știam”, au spus șefii IGSU.

"În urma verificării informaţiei transmisă instituţiei noastre, vă comunicăm faptul că documentul la care faceţi referire a fost identificat în corespondenţa primită de IGSU la data de 23 septembrie 2015, în jurul orei 23.27. Întrucât soluţionarea documentului era în competenţa Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, acesta a fost redirecţionat acestei unităţi, la data de 24 septembrie 2015, ora 09.28. În urma informării imediate a şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă cu privire la existenţa acestui document, s-a dispus efectuarea unui control la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov pentru identificarea documentului şi a circuitului de soluţionare a acestuia. Concluziile rezultate în urma verificărilor vor face obiectul unei note raport ce va fi înaintată şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă", se arată într-un comunicat al IGSU.

UPDATE, ora 10.30: 


Conducerea ISU București-Ilfov a fost suspendată în această dimineață, anunță un comunicat al IGSU. Motivul: ISU știa de existența clubului Colectiv, dar nu a luat nicio măsură pentru asigurarea securității în local. ISU fusese înștiințat de existența clubului printr-o adresă.
”Colegii de la ISU ne-au spus că nu știau de existența clubului Colectiv, dar ieri am aflat că se știa. Deci, ne-au mințit”, a spus Raed Arafat la România TV.
Urmează ca în cursul zilei de astăzi șeful IGSU să desemneze o nouă comandă, pentru asigurarea temporară a conducerii unității.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii