Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:17 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Polonia se opune găştii de motociclişti ai lui Putin

ro

28 Apr, 2015 20:49 1492 Marime text
 
Un grup de motociclişti susţinători ai Kremlinului, cunoscut sub denumirea de Lupii Nopţii au început un tur al Europei menit să comemoreze victoria Armatei Roşii în cel de-al doilea război mondial, dar s-au lovit de obstacle în prima ţară vizată, Polonia, informează businesmagazin.ro.

Lupii Nopţii au plecat din Moscova pe 25 aprilie, dar drumul lor s-a oprit două zile mai târziu, când grănicerii polonezi s-au opus intrării lor în Polonia. Alexandrer Zoldostanov, liderul grupării, este o celebritate în Rusia şi un prieten al lui Vladimir Putin. Preşedintele rus a folosit grupul de motociclişti pentru a-şi întări propria imagine „macho". Lupii nopţii au susţinut anexarea Crimeii de către Rusia, patrulând pe străzi şi clamând că „oriunde sunt Lupii nopţii, acolo este Rusia", iar un an mai târziu Zoldostanov „descoperea" cât de fericiţi sunt locuitorii din Sevastopol după schimbare, realtează businesmagazin.ro.



O asemenea atitudine ar putea stârni resentimente puternice în Polonia, care a trăit ocupaţia Armatei Roşii în război. Media polonează a prezentat pe larg intenţiile grupului de motociclişti, social media i-a denumit bandiţi pe aceştia, iar Executivul polonez a definit acţiunea Lupilor drept o provocare; pe 24 aprilie ministerul de externe polonez a emis o notă diplomatică către guvernul rus, care anunţa interzicerea intrării grupului pe teritoriul polonez, mai notează sursa citată.

În ciuda interdicţiei, membrii grupării au încercat să treacă graniţa în grupuri mici. Un grup de zece motociclişti a fost oprit la punctul de control Brest, în Belarus, şi după discuţii intense li s-a refuzat intrarea.

Drumul grupului de motociclişti trebuia să treacă prin Belarus, Polonia, Cehia, Slovacia, Austria şi să se termine la Berlin. Autorităţile germane par să respingă ideea călătoriei: „Nu este o acţiune ilegală în sine", spus un purtător de cuvât al ministerului german de externe.



Sursa: businesmagazin.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii