Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:59 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Politicscan.ro Cu ce an electoral seamănă 2016 și ce ar putea rezulta din alegeri?

ro

26 Dec, 2015 18:20 1664 Marime text
Fiecare an electoral e diferit de altul. Până acum, România a avut zece ani electorali din cei 26 care au trecut după răsturnarea regimului comunist. Câteva elemente specifice anilor electorali, independente de context – partidele se avântă în promisiuni pentru următorul ciclu electoral, devin mai atente la vocile grupurilor reprezentative și interesele categoriilor sociale, își pun cenușă în cap pentru greșelile trecutului, promit schimbări și reforme în societate, în general, comunică mai mult cu alegătorii și se străduiesc să le dea satisfacție.Dincolo de aceste elemente specifice, comune, apar și multe diferențe date de context.
 
De pildă, ceea ce pare a fi o particularitate a anului electoral 2016 este lipsa unor responsabilități politice clare pentru guvernarea țării.  Este, de altfel, un caz unic în istoria psot-decembristă: un guvern format din tehnocrați/apolitici, fără o majoritate asumată în Parlament. Doar doi alți ani electorali pot fi considerați oarecum similari: 1992 și 2008. O să explic de ce.
 
De ce seamănă 1992 cu 2016? Pentru că și atunci aveam un premier tehnocrat, asumat de președintele țării de atunci, Ion Iliescu și un guvern care acoperea aproape tot spectrul de reprezentativitate. Cumva, ”nimeni” din 2016 seamăna cu ”toți” din 1992, doar că azi e mai puțin democratic decât atunci. Partea bună, ca să zicem așa, în 1992, era că opoziția se făcea mai puțin la măsurile guvernării și mai mult pe aliniamentele democratizării țării. Cu alte cuvinte, Opoziția (CDR) contesta chiar fundamentele regimului post-decembrist creat de Iliescu și FSN.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii