Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:03 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

politicscan.ro Adevărul despre trecerea la două tururi de scrutin

ro

19 Jan, 2016 14:12 1716 Marime text
Liberalii au decis să ceară premierului Cioloș emiterea unei Ordonanțe de Urgență prin care să schimbe actuala lege electorală și să introducă două tururi de scrutin la alegerile pentru primar din acest an, potrivit politicscan.ro.
 
Problema constituționalității
 
Există voci care susțin că nu se pot face modificări în materie electorală cu mai puțin de un an înainte de alegeri. Cei care argumentează astfel fac apel la recomandările Comisiei de la Veneția sau chiar la jurisprudența CCR. Au mai fost încercări de a modifica legea electorală cu mai puțin de un an înainte de alegeri și unele au fost respinse de CCR, altele au fost acceptate: Votul prin corespondență-2015, Comasarea alegerilor – 2011, reglementarea alegerilor parțiale – 2008, 2010, referendumul de demitere a Președintelui – 2012.
 
Problema avantajelor politice
 
Înainte de a aduce argumente juridice, partidele politice își fac propriile calcule. În ce măsură ar fi avantajate sau dezavantajate de o asemenea modificare. Din această cauză, ar trebui studiate interesele principalelor forțe politice parlamentare, care pot avea un cuvânt de spus în modificarea propusă de liberali.
 
Materialul integral poate fi citit pe site-ul www.politicscan.ro.
   
Sursa foto: hotnews.ro
Sursa text: www.politicscan.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii