Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:25 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Poliția Română a desfășurat peste 200 de acțiuni pentru combaterea fraudelor din domeniul achizițiilor publice

ro

14 Aug, 2016 11:19 1292 Marime text
Poliţia Română, prin Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, a continuat, în primele 6 luni ale anului, acţiunile pentru combaterea fraudelor specifice achiziţiilor publice din domeniile administraţiei publice, sănătate şi învăţământ. Au fost instrumentate peste 1.400 de dosare penale, iar faţă de 41 de persoane au fost dispuse măsuri preventive.

În primul semestru al anului 2016, pentru combaterea fraudelor specifice achiziţiilor publice în domeniile administraţiei publice, sănătate şi învăţământ, poliţiştii de investigare a criminalităţii economice au desfăşurat 243 de acţiuni.

În urma activităţilor, au fost instrumentate 1.402 dosare penale, dintre care 281 au fost înaintate cu propunere de declinare la unităţile de parchet.

În urma administrării probatoriului, faţă de 41 de persoane s-au dispus măsuri preventive.

Spre exemplu,  la data de 9 martie , poliţiştii de investigare a criminalităţii economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi abuz în serviciu.

În fapt, poliţiştii au constatat că, în perioada 2014 - 2016, cu prilejul derulării contractelor subsecvente de lucrări încheiate pentru întreţinerea drumurilor judeţene pe timp de iarnă, au fost emise facturi fiscale, în care s-ar fi consemnat operaţiuni fictive referitoare la prestarea serviciilor.

Operaţiunile ar fi fost confirmate fictiv de reprezentanţii beneficiarului, incluzând  şi perioadele de staţionare a utilajelor în condiţiile în care conform contractului cadru şi a contractelor subsecvente, plata urma să se facă în funcţie de lucrările efectiv executate.

Valoarea lucrărilor facturate de prestatorul de servicii este de 1.703.381 de lei, iar prejudiciul cauzat este de aproximativ 330.000 de lei.

De asemenea, la data de 9 martie , la propunerea poliţiştilor, a fost dispusă continuarea urmăririi penale faţă de două persoane pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Persoanele în cauză sunt bănuite că, în perioada 2012 - 2014, în cadrul unor contracte având ca obiect lucrări de deszăpezire, în calitate de reprezentanţi ai unei instituţii din Darabani, ar fi efectuat plăţi nelegale către societăţile respective, reprezentând lucrări de deszăpezire neexecutate sau lucrări de deszăpezire justificate ca şi efectuate cu utilaje pe care nu le-au deţinut.

Prejudiciul estimat cauzat bugetului instituţiei respective este de 170.400 de lei.

În ambele cazuri, cercetările sunt efectuate sub supravegherea procurorilor  de caz,  pentru recuperarea prejudiciilor şi tragerea la răspundere a tuturor persoanelor implicate.

 La data de 6 aprilie , poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Dolj, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, au efectuat 12 percheziţii la sediul unei instituţii publice din comuna Mîrşani şi la locuinţele unor persoane din localităţile Mîrşani, Cîrcea şi Craiova, judeţul Dolj.

Persoanele în cauză sunt bănuite de comiterea mai multor infracţiuni de abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, uzurparea funcţiei şi infracţiuni de fals, în urma cărora au fost ridicate documente necesare completării probatoriului într-un dosar penal, fiind conduse, totodată, la sediul poliţiei, pentru audieri, 11 persoane.

În urma audierilor, cele 10 persoane au fost reţinute pentru 24 de ore.

Din cercetări  a rezultat că, în perioada 2010 – 2014, reprezentanţii unei instituţii din Mîrşani ar fi încheiat contracte de achiziţii lucrări de reparaţii la diferite obiective, alimentare cu apă, concesionarea unor suprafeţe de teren, pietruire drumuri, fără respectarea condiţiilor legale şi ar fi aprobat plata unor operaţiuni neexecutate ori supraevaluate.

Activitatea infracţională s-ar fi derulat cu complicitatea proiectantului şi a celor doi diriginţi de şantier, precum şi a executanţilor lucrărilor.

Prejudiciul total cuzat este de 325.510 lei, care a fost recuperat în totalitate prin restituirea unor sume de către cei în cauză, dar şi prin instituirea unor măsuri asigurătorii faţă de bunuri imobile aparţinând acestora.

 În cursul lunii ianuarie , poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti -  Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice au început documentarea unei grupări specializate în săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate acestora, respectiv abuz în serviciu, luare de mită, dare de mită, fals intelectual şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Astfel, la data de 18 mai , poliţiştii din capitală, împreună cu poliţiştii Direcţiei Operaţiuni Speciale a Poliţiei Române, au efectuat 11 percheziţii. Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al S.R.I. şi D.G.A..

De asemenea, la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au fost audiate 10 persoane, în calitate de martori.

Din cercetări a reieşit că, începând cu luna decembrie 2015, reprezentanţii legali ai unor unităţi de învăţământ din Bucureşti şi-ar fi îndeplinit defectuos, cu ştiinţă, atribuţiile de serviciu, în sensul că, deşi nu existau fonduri băneşti alocate în buget, ar fi determinat încheierea de către acestea cu mai multe societăţi comerciale a unor contracte supraevaluate de livrare de bunuri şi servicii, cauzând un prejudiciu de 107.000 de lei.

Cercetările continuă, pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii