Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:36 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PNL nu este de acord cu proiectele de Consiliu Local ce privesc stadionul Farul şi terenul atribuit Arhiepiscopiei

ro

31 Oct, 2016 12:04 4983 Marime text

La sediul PNL Constanţa din strada Ion Lahovari a avut loc o conferinţă susţinută de preşedintele organizaţiei municipale, Vergil Chiţac, şi de consilierul municipal Romeo Rezeanu.
 
Vergil Chiţac a menţionat că proiectul 1 şi cei 15 milioane de lei datoraţi firmei FIN CO GE RO au fost luaţi de la investiţii şi asfaltări. 14 milioane de euro trebuie plătiţi eşalonat ca urmare a deciziei instanţei din banii tuturor cetăţenilor.
 
Referitor la împrumutul BERD de 25 de milioane, PNL Constanţa susţine acest demers, însă consilierii locali liberali vor fi atenţi la semnarea acordului, deoarece situaţia este dezastruoasă, iar încasările au început să scadă. Liderul PNL Constanţa a criticat varianta aleasă de primarul Decebal Făgădău privind îndatorarea municipalităţii.
 
Nici planul de mobilitatea urbană nu a fost agreat de liberali. Ei susţin că Primăria ar fi trebuit să facă un studiu privind restructurarea RATC şi apoi să acceseze creditul, iar în hotărârile de fundamentare lucrurile ar fi foarte vagi.
 
În privinţa proiectului 13 de pe ordinea de zi a CLM, Chiţac a menţionat că acesta s-a aflat şi pe ordinea de zi a şedinţei precedente, iar consilierii liberali nu l-au susţinut. „Proiectul revine pe convocator, deşi este acelaşi. Este vorba despre un teren al Arhiepiscopiei Tomisului pe care ar urma să fie construită o capelă. Construcţia nu a fost realizată deşi termenul a fost depăşit şi este o fundaţie turnată şi un altar improvizat“, a mai declarat liderul PNL Constanţa. În acest context, Vergil Chiţac se întreabă cum a putut fi posibilă construcţia fără a exista autorizaţie de construcţie. Liderul liberal se mai întreabă cum şi-a permis Arhiepiscopia să ridice acest imobil fără autorizaţie. Chiţac a subliniat că Arhiepiscopia trebuie să respecte legea.
 
Preşedintele organizaţiei municipale a PNL afirmă că, în 2001, în Constanţa, erau 20 de biserici, iar acum, 15 ani mai târziu, sunt 60. „Personal, cred că este o agresiune la adresa urbanismului local, în contextul în care nu avem grădiniţe, şcoli şi spitale, ceva nu este în regulă. Arhiepiscopia s-a obişnuit să meargă pe contrasens. Acest proiect a primit aviz negativ în comisia de urbanism“, susţine consilierul local PNL Romeo Rezeanu.
 
Primarul Decebal Făgădău a promis că nu va introduce pe ordinea de zi proiecte care nu au avizul comisiei. Se pare că se fac presiuni din partea Arhiepiscopiei Tomisului, au mai susţinut liberalii.
 
Vergil Chiţac spune că nu va vota acest proiect.
 
„Vom cere şi o situaţie cu toate bisericile construite fără autorizaţii şi a celor ale căror lucrări nu au fost demarate. (...)  Proiectele 25, 26 şi 27 sunt repuse pe tapet deşi au fost retrase în şedinţa de Consiliu Local Muncipal din august“, susţine Chiţac.
 
Este vorba despre stadionul Farul, Palatul Copiilor şi Complexul Badea Cârţan. Vor să rostogolească aceste subiecte în campanie pentru a primi susţinerea electorală a suporterilor, deşi ministerul a spus că nu e de acord pe motiv că se va schimba destinaţia. Lipsesc detalii din proiecte concrete, ceea ce nu ne convinge să votăm „pentru“, iar în notele de fundamentare se face referire la un document care nu există.
 
Cea mai flagrantă situaţie vizează stadionul Farul, dat în concesiune pe 49 de ani, prin HG 666/2001, iar ca şi concesionar trebuia să investească şi să-l păstreze în stare foarte bună conform protocolului semnat la acea dată, a mai spus Chiţac.
 
„Acolo am văzut nişte spălătorii auto. Acum SC Farul a intrat în faliment, contractul de concesiune este anulat şi trebuie să predea statului acest activ, prin Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret. Proiectul 25 este formulat greşit. Nu cred că direcţia respectivă îl va prelua în acest stadiu degradat. Trebuie investite câteva milioane bune pentru a deveni funcţional. Este posibil să avem un prejudiciu adus statului ce trebuie lămurit. Orice preluare sau investiţie cred că nu e posibilă în actuală situaţie. Propun să-l mandatăm pe primar să cumpere simbolurile clubului Farul, stema, parmaresul etc. Vom vota „împotrivă“ şi pentru aceste proiecte“, a spus consilierul local Romeo Rezeanu.
 
Acesta a mai suliniat că, până nu se clarifică statutul cestor obiective, PNL nu va susţine proiectele pe aceste teme.
 
„Cred că potenţialul de negociere între noi se reduce substanţial din cauza aroganţei“, a declarat Chiţac.
 
Rezeanu a susţinut că se cer aceste bunuri de patrimoniu în perspectiva unei guvernări PSD, în vederea ascunderii acestui prejudiciu.
 
„Nu suntem dispuşi să acoperim această situaţie. Dacă se preia la CLM, prejudiciul ar fi acoperit cu banii contribuabililor. Stadionul Farul este pe drum între concesionar şi stat, deci proiectul 25 trebuie retras“, a declarat Virgil Chiţac.
 

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii