Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:11 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Plajele pot fi utilizate turistic doar de operatori cu activitati pe litoralul Marii Negre

ro

25 May, 2010 23:10 1285 Marime text

Plenul Senatului a decis astăzi acordarea contractelor de închiriere a plajelor pentru unul sau mai multe sezoane, dar şi limitarea dreptului de utilizare a plajei strict la operatori economici cu obiect de activitate în turism, care desfăşoară activităţi pe litoralul Mării Negre.

În cadrul dezbaterilor pe textul OUG, secretarul de stat din MDRT Barna Tanczos aexplicat că ordonanţaa dorit acordarea contractelor de închiriere a plajelor pe durata unui singur sezon estival, dar în final Guvernul a acceptat propunerea Comisiei pentru administraţie publică, ca această perioadă să fie extinsă la mai mulţi ani, pe motiv că se dă posibilitatea unui operator să pună în aplicare un program de investiţii.

Astfel, în varianta votată de Senat, utilizatorii plajelor în scop turistic încheie contracte de închiriere cu titularul dreptului de administrare a plajelor pentru unul sau mai multe sezoane estivale, în condiţiile legii.

Un alt subiect de discuţie pe marginea OUG l-a reprezentat limitarea participării la licitaţie pentru utilizarea plajelor numai la agenţii economici care au activităţi pe litoralul Mării Negre. În cadrul Comisiei, s-a considerat iniţial că nu se poate impune o astfel de limită, dar ulterior argumentaţia senatorului PSD Alexandru Mazăre a convins plenul Senatului. "Să învăţăm odată să oferim turism de calitate şi pentru acest turism trebuie să oferim servicii şi pachete turistice complete, iar asta include servicii pe plajă", a comentat el, declarându-se de acord cu extinderea închirierii plajei pe mai mult de un sezon pentru că "nimeni nu face investiţii - duşuri, grupuri sanitare în momentul în care are un contract pe un singur an".

În final, senatorii au decis să accepte amendamentul respins care spune că utilizarea plajelor în scop turistic se poate face de către operatori economici care administrează structuri de primire turistice şi desfăşoară activităţi pe litoralul Mării Negre, precum şi de către proprietari ori administratori de ansambluri rezidenţiale destinate activităţii turistice pe litoralul Mării Negre.

Proiectul de lege, cu amendamentele admise, a fost adoptat cu 82 de voturi pentru şi va fi trimis Camerei Deputaţilor, care este decizională.

Sursa: newsin.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • tu 26 May, 2010 10:09 o idiotenie! in tarile civilizate poti merge pe orice plaja, sta oriunde, pe nisip, pe cearsaf sau prosop. numai la noi ti se interzice lucrul asta pt a profita niste smenari care daca fac din 3 scanduri si o teava un dus sau bar cred ca acum sunt mari investitori. cei de afara care au plaje private au bagat bani si au adus nisip, au stabilizat coaste ale tarmului, cu alte cuvinte si-au facut sau refacut plaja. la noi se ia totul de-a gata pe nimic si apoi se ia pielea si de pe turist. candva nisipul din Mamaia era celebru pentru finetea lui. de cativa ani(10 cred) cu sezlogurile lor nu au reusit decat sa batatoreasca acest nisip, sa fie exact ca pamantul de pe ulita doar ca de alta culoare. dac inainte copii se puteau juca sapand si construind castele de nisip, acum nici cu cazmaua de metal nu mai reusesti sa sapi pe plaja. rusinee edililor care se gandesc numai la buzunare acum, dar pe termen lung turismul va scadea pe litoralul nostru sufocat de atatea cladiri si taxe.