Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:28 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA “Pinalti”, urmărit într-un nou dosar ce vizează fapte de corupţie

ro

13 May, 2015 13:35 1379 Marime text
 
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de următorii:
 
GHEORGHE ŞTEFAN, la data faptelor primarul municipiului Piatra Neamţ şi vicepreşedinte al unui partid politic, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, de spălare a banilor (8 acte materiale)  şi de instigare la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul; 
 
FLORIN AURELIAN CIOBOTARU, la data faptelor director general adjunct, coordonator al Direcţiei comerciale din CN Poşta Română SA, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul;
 
MARIAN CONSTANTINOF, om de afaceri care controla printr-un interpus Posh Telecom Solutions SRL, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul;
 
COSMIN DRAGOŞ MIHĂILESCU, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul;
 
În ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
 
În cursul anului 2009, inculpatul Gheorghe Ştefan, primarul municipiului Piatra Neamţ şi vicepreşedinte al unui partid politic (fiind membru în biroul permanent naţional al partidului), pentru a controla modul de atribuire ori de executare a contractelor, și-a impus un apropiat,  pe inculpatul Florin Ciobotaru Aurelian, în funcţia de director general adjunct având în coordonare Direcţia comercială a CN Poşta Română SA.
Ulterior, Gheorghe Ştefan şi Ciobotaru Florin Aurelian au convenit cu inculpatul Marian Constantinof ca o societate comercială nou înfiinţată, controlată de acesta din urmă, să înlocuiască SC Smart Telecom Solutions SRL în relaţia contractuală cu CN Poşta Română SA, privind prestarea, în unităţile poştale ale companiei, de servicii de încasare electronică a facturilor prin folosirea unor terminale POS.
În schimbul folosirii influenței sale, pentru a-l determina pe Ciobotaru Florin Aurelian să înceteze contractele CNPR cu SC Smart Telecom Solution SRL și să le atribuie SC Posh Telecom Solutions SRL (pe care Marian Constantinof o controla prin interpuşi), Gheorghe Ștefan i-a cerut lui Marian Constantinof să-i dea jumătate din profitul pe care l-ar fi obţinut această din urmă societate comercială, în executarea contractelor încredinţate.
            În acest context, Gheorghe Ştefan a exercitat presiuni asupra lui Ciobotaru Florin Aurelian pentru identificarea urgentă a unor motive de încetare a contractelor dintre SC Smart Telecom Solutions SRL şi CN Poșta Română. La rândul său, Florin Ciobotaru Aurelian a exercitat presiuni asupra angajaţilor din subordine pentru găsirea unor pretexte de încetare a contractelor amintite. Întrucât nu a găsit sprijin din partea angajaţilor amintiţi, Florin Ciobotaru Aurelian a apelat la cunoştinţele juridice ale lui Mihăilescu Cosmin Dragoş (recomandat de Marian Constantinof) pentru a-i oferi sprijin în încetarea raporturilor comerciale dintre companie şi SC Smart Telecom Solutions SRL.
            Contractele dintre CN Poşta Română SA şi SC Smart Telecom Solutions SRL au fost denunţate unilateral, printr-o scrisoare semnată de Ciobotaru Florin Aurelian şi Mihăilescu Cosmin Dragoş (în calitate de consilier juridic „delegat” de un cabinet de avocatură). În acest fel, CN Poşta Română SA şi-a asumat riscul plăţii unor daune interese compensatorii. După parcurgerea procedurilor judiciare declanşate de SC Smart Telecom Solutions SRL pentru soluţionarea litigiului comercial cu CN Poşta Română SA, compania a fost obligată la plata de despăgubiri de circa 4,5 milioane de euro.
            Ulterior, Ciobotaru Florin Aurelian, în calitate de director general adjunct având în coordonare Direcţia comercială din CN Poşta Română SA, a negociat şi a încheiat în aprilie 2009, cu Posh Telecom Solutions SRL, fără organizarea unei proceduri de achiziţie transparente şi legale, fără o justificare economică şi în condiţii dezavantajoase pentru compania naţională, un contract de asociere în participaţiune.
            Este de precizat că CN Poşta Română SA a încheiat cu Smart Telecom Solutions SRL şi apoi cu Posh Telecom Solutions SRL contracte de asociere în participaţiune (nu contracte de prestări servicii, pentru evitarea procedurilor de achiziţie publică) având ca obiect prestarea de servicii de încasare electronică a facturilor prin folosirea unor terminale POS în unităţile poştale ale companiei. În realitate, în ambele cazuri, reţeaua de terminale POS aparţinea Payzone Romania SA (care a instalat terminalele, care deţinea platforma de operare şi un „call-center” pentru oferirea de consultanţă şi service); atât Smart Telecom Solutions SRL, cât şi Posh Telecom Solutions SRL erau interpuse,  fără o activitate efectivă – cu aceste societăţi comerciale CN Poşta Română SA a acceptat nejustificat să îşi împartă profitul.
            Prin interpunerea SC Posh Telecom Solution  SRL în relaţia comercială pe care în realitate o desfăşura cu Payzone Romania SA,  CN Poşta Română SA a achitat nejustificat, în perioada mai – octombrie 2009, suma de 224.979,56 euro, sumă care constituie prejudiciu adus bugetului companiei, la care se adaugă 42.746,12 euro, reprezentând TVA.
            La cererea lui Gheorghe Ștefan, Marian Constantinof, a achitat din conturile SC Posh Telecom Solutions SRL suma totală de 302.845,48 lei  către o societate controlată prin interpuși de primarul din Piatra Neamț, pentru achiziționarea de publicitate în municipiul Piatra Neamț. Această societate comercială a direcţionat o parte din banii încasaţi către o televiziune la care asociaţi erau copii lui Gheorghe Ştefan.
            Tot la solicitarea lui Gheorghe Ștefan, Marian Constantinof a achitat costurile deplasării și ale unui cantonament efectuat în Italia de echipa de fotbal Ceahlăul Piatra Neamț. Costul transportului şi al cazării, achitat din conturile unei firme la care asociat este Marian Constantinof, a fost de 39.417 lei şi 35.306 euro.
            La  data de 03.09.2009, Marian Constantinof , prin societatea la care era asociat, a plătit 10.000 lei pentru Gheorghe Ștefan și soția sa, reprezentând costul unui sejur la Mamaia.
            Gheorghe Ștefan, în urma unor discuții cu Marian Constantinof, și-a dat acordul ca o parte din sumele necuvenite pretinse de primul menționat să fie direcționate, la cererea lui Ciobotaru Florin Aurelian, sub forma unor sponsorizări, către o asociație sportivă a unei persoane din familia lui Florin Aurelian Ciobotaru. Astfel, în iulie și septembrie 2009, din conturile firmei lui Marian Constantinof au fost făcute două plăți în favoarea asociației, în valoare totală de 62.000 de lei.
            Valoarea totală a sumelor date lui Gheorghe Ștefan sau altora, la cererea lui, este de 422.138,07 lei (circa 100.000 de euro) și 35.306 euro.
 
Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
 
În cauză procurorii au beneficiat de sprijin din partea Serviciului Român de Informații – DJI Braşov şi DJI Neamţ.
 
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii