Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:00 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pictura zilei „Somn" de Salvador Dali

ro

12 Nov, 2014 09:15 9048 Marime text
O personalitate marcantă a secolului XX, pictorul spaniol Salvador Dali, originar din Figueras, unde, în prezent, există un muzeu dedicat lui, a spart tiparele vremurilor în care a trăit.
În copilărie, a avut parte de o atitudine rece din partea familiei şi a colegilor de clasă, din cauza numeroaselor accese de furie pe care le avea. A mers atât de departe, încât a dezvoltat un cult al personalităţii, conturat de la o vârstă fragedă. În „Jurnalul unui geniu” mărturisea că „în copilărie atât de mult m-am crezut geniu, încât până la urmă am şi ajuns”. Afirma despre Pablo Picasso că este al doilea mare geniu al lumii, după el insuşi.
Cu o neobişnuită încredere în forţele proprii, Dali a rimat cu talentul său şi a avut un succes impresionant în domeniul culturii. Îşi folosea visele şi reveriile drept sursă de inspiraţie pentru tablouri.
Despre această operă, Salvador Dali mărturisea că „somnul este un veritabil monstru crisalidic a cărui morfologie şi nostalgie se sprijină pe unsprezece proptele principale. Este suficient (...) ca degetul cel mic de la picior să se agaţe imperceptibil de pliul din cearceaf ca somnul să ne apuce cu toată forţa lui". 
 
Sursa foto: www.picturicelebre.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii