Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:34 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pictura zilei „Luminiş” de Nicolae Grigorescu

ro

25 Sep, 2014 09:13 11973 Marime text
Născut pe 15 mai, în satul Pitaru, din judeţul Dâmboviţa, Nicolae Grigorescu a fost al şaselea copil al lui Ion şi al Mariei Grigorescu şi primul dintre fondatorii picturii române moderne. 
După moartea tatălui său, s-a mutat în Bucureşti, la o mătuşă, unde a fost ucenic la atelierul pictorului ceh Anton Chladek. A executat icoane şi picturi murale pentru biserici, apoi, la intervenţia lui Mihail Kogălniceanu, a primit o bursă de studiu la Şcoala de Belle-Arte din Paris.  
Grigorescu  a participat la Războiul de Independenţă din 1877-1878 ca pictor de front, realizând numeroase desene şi schiţe, ce au stat la baza unor compoziţii. Ulterior, a participat la mai multe expoziţii la Ateneul Român. Marele aport al lui Grigorescu este în domeniul peisajului, transformând-ul dintr-un decor lipsit de viaţă, într-unul în care totul vibrează.
Nicolae Grigorescu s-a stins din viaţă la Câmpina, la vârsta de 69 de ani. În atelierul său, pe şevalet, a rămas neterminată ultima lucrare, „Întoarcerea de la bâlci”.  
În creaţia „Luminiş” coloristica se estompează treptat, iar lumina străpunge în unghiuri nebănuite. Fiecare frunză a fost observată şi pictată, pictorul reuşind să transmită o senzaţie de linişte. 

Sursa foto: wikiart.org
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii