Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:38 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

“Cămătarilor!” Peste o mie de oameni protestează în fața Guvernului

ro

14 Jun, 2015 16:10 1528 Marime text
 
Grupul Clienților cu Credite în franci elvețieni, GCCC, organizează la această oră, în Piața Victoriei, un miting prin care protestează față de atitudinea clasei politice și a Băncii Naționale a României în problema creditelor acordate în această monedă.
 
"Au trecut 5 luni de când explozia cursului de schimb leu-franc a scos, încă o dată, la iveală faptul că sistemul bancar a lansat pe piață un produs toxic din dorința de a acumula profit maxim de pe urma cetățenilor, în ciuda riscurilor pe care acest produs le presupunea. Deși riscurile au fost cunoscute de către instituțiile bancare și BNR, deși sunt vinovate de dezinformarea în masă a clienților, băncile sunt în continuare protejate de asumarea oricărei responsabilități, timp în care client, îi suportă toate costurile lăcomiei sistemului bancar: dobânzi majorate, rate dublate de evoluția agresivă a cursului valutar, comisioane abuzive de risc valutar sau de administrare", notează organizatorii protestului, într-un comunicat de presă.
 
La finele lunii ianuarie 2015, peste 700 de oameni s-au adunat în Piața Constituției din Capitală pentru a cere conversia în lei a creditelor în valută, aceștia scandând lozinci împotriva Băncii Naționale și a băncilor comerciale. Peste 75.000 de persoane fizice figurează cu credite în franci elveţieni în bilanţurile băncilor locale, iar 95% din împrumuturi sunt concentrate la şase bănci. În realitate însă, numărul împrumutaţilor în franci este mult mai mare, având în vedere că băncile au externalizat sau au vândut foarte multe astfel de contracte.
 
Din totalul debitorilor cu împrumuturi în franci înregistrate în bilanţurile băncilor, aproape o treime (32%) se regăsesc la Bancpost, 24% la Volksbank, 20% la Pireus Bank, 11% la Raiffeisen, 7% la Banca Românească şi 2% la OTP Bank.
 
Peste o treime dintre creditele în franci elveţieni (35%) au fost destinate achiziţionării de locuinţe, 58% au reprezentat credite de consum cu ipotecă, iar alte 7% au fost alte credite de consum, potrivit BNR.
 
 Sursa: rtv.net
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii