Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:11 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE2 - Dacian Cioloş este noul premier propus de Iohannis

ro

10 Nov, 2015 16:29 1793 Marime text
Preşedintele Klaus Iohannis anunţă la ora 17.00 numele noului premier la aproape o săptămână de la demisia lui Victor Ponta şi după organizarea, în premieră, a două runde de consultări, având loc inclusiv discuţii cu societatea civilă, pe fondul valului de proteste. Varianta preşedintelui, vehiculată până la această oră, ar fi fostul comisar european Dacian Cioloş. Propunerea vine la aproape o săptămână de la depunerea mandatului de premier de către Victor Ponta.
Retragerea acestuia din fruntea Guvernului l-a surprins pe Iohannis, aflat în mijlocul unei reuniuni a statelor Europei Centrale şi de Est, care avea loc la Palatul Cotroceni. Prima reacţie a preşedintelui a venit după aproape 7 ore de la anunţul făcut de liderul PSD, Liviu Dragnea, cu privire la demisia Executivului.
Astăzi, consultările de la Palatul Cotroceni privind desemnarea unui nou premier s-au încheiat. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat după discuţii, că se conturează un guvern tehnocrat, pe care Uniunea l-ar putea susţine în funcţie de persoana nominalizată pentru a ocupa fotoliul de prim-ministru. Pe de altă parte, copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a precizat că preşedintele va face publică în cursul acestei zile propunerea de premier. Liderul deputaţilor aparţinând minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a declarat, astăzi, că discuţiile cu Iohannis au fost "pe gustul" grupului, abordându-se problema unui program în opt puncte pentru viitorul apropiat şi pe termen lung, grupul fiind "încrezător" în rezultate. Pambuccian a adăugat că minorităţile vor decide dacă susţin Guvernul după ce vor vedea nominalizarea şi vor discuta cu premierul desemnat.
Şeful statului urmează să prezinte, la ora 17.00, şi concluzia consultărilor cu partidele şi formaţiunile parlamentare şi să anunţe propunerea de premier.
Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a declarat, după consultări, că ALDE nu este de acord cu varianta unui guvern de tehnocraţi, optând pentru cea a unui guvern politic. El a menţionat totodată că formaţiunea sa se va poziţiona în funcţie de propunerea preşedintelui. Liderul ALDE a precizat că soluţia propusă de PSD, cu un premier tehnocrat, dar un Guvern politic, este "mai puţin nefavorabilă" şi mai aproape de ce îşi doreşte formaţiunea sa.

UPDATE2, ora 17.35:

Cine este Dacian Cioloş?

Dacian Cioloș s-a născut la data de 27 iulie 1969, în orașul Zalău. După absolvirea în 1987 a studiilor medii la Liceul agroindustrial din Șimleul Silvaniei, specializarea Horticultură și Viticultură, a urmat cursurile Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj (1989-1994), obținând diploma de inginer horticultor.
A urmat apoi studii de agronomie aprofundată, specializarea "Sisteme de producție și Dezvoltare rurală" la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAR) din Rennes, Franța, beneficiind de o bursă guvernamentală franceză (1995-1996) și un master științific (DEA) în "Economia dezvoltării agricole, agro-alimentare și rurale" la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAM) și Université Montpellier I (1996-1997). Începând din anul 2000, este doctorand în economia dezvoltării agricole, agroalimentare și rurale la Institutul Național de Cercetări Agronomice (INRA) din cadrul École Nationale Supérieure Agronomique Montpellier (ENSAM).
În perioada studenției, a fost reprezentant al studenților în Senatul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară și în Consiliul de Administrație al Facultății de Horticultură din Cluj Napoca (1990-1995), coordonator al Programului de stagii pentru studenții USAMV Cluj Napoca în ferme agricole din Franța (1992-1995) și inițiator și membru fondator al asociației profesionale AGROECOLOGIA (1995). În anul 2000, a devenit membru al Grupului din Bruges, grup european independent de analize și propuneri privind Politica Agricolă Comună și Uniunea Europeană[2].
A urmat stagii practice totalizând 13 luni în ferme de agricultură ecologică sub egida Federației Regionale a Agricultorilor Ecologici din Bretagne - Franța (1991-1996), studiind administrarea fermelor agricole familiale, principiile agriculturii durabile, organizarea interprofesională a agriculturii ecologice în Franța. A activat la Centrul Internațional de Cooperare pentru Dezvoltare Agricolă - CICDA Paris - Montreuil, Franța (august - septembrie 1995) ocupându-se de pregătirea unui proiect de cooperare descentralizată Savoia – Arges pentru dezvoltare rurală, proiect de a carui implementare s-a si ocupat timp de doi ani. A activat in calitate de inginer stagiar la Camera Județeană de Agricultură Aveyron - Franța (februarie - septembrie 1997), ocupându-se cu elaborarea lucrării de diplomă DAA "Analiza și evaluarea experienței de dezvoltare agricolă și rurală în Nord Aveyron".
După absolvirea masteratului, lucrează ca agroeconomist stagiar la Comisia Europeană de la Bruxelles, în cadrul Diviziei de Dezvoltare rurală a Direcției Generale de Agricultură (martie – iulie 1997, aprilie 1999), ocupându-se cu pregătirea Programului SAPARD – elaborarea cadrului de reglementare și a dispozitivului administrativ de implementare în statele eligibile. Pentru o perioadă (martie 1998 - octombrie 1999) este directorul Programului de dezvoltare rurală locală în Argeș, în cadrul cooperării descentralizare dintre Consiliul General Savoia (FR) și Consiliul Județean Argeș - CICDA. Lucrează apoi coordonator al programelor de cooperare franco-române în dezvoltare agricolă și rurală la Centrul Internațional de Cooperare pentru Dezvoltare Agricolă - CICDA in cooperare cu Asociația Naționala de Dezvoltare Agricolă – ANDA, Franța (noiembrie 1999 – decembrie 2001).
Între anii 2002–2003, lucrează la Comisia Europeană, Delegația CE în România, ca Manager cu Țintă Agricultură și Dezvoltare Rurală, SAPARD[2]. Începând din ianuarie 2005, activează în cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, mai întâi pe postul de consilier al Ministrului, reprezentant în Comitetul Special Agricol la Consiliul European (ianuarie 2005 - mai 2007), apoi subsecretar de stat pentru Afaceri Europene (mai - octombrie 2007) pentru ca in final sa ocupe funtia de Ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale in perioada 11 octombrie 2007 - 22 decembrie 2008 in cabinetul condus de Premierul Călin Popescu-Tăriceanu. Nu face parte din nici un partid politic.
Președintele Comisiei Europene, Manuel Barroso, a anunțat la 27/11/2009 lista comisarilor europeni: Dacian Cioloş a fost desemnat comisar pentru Agricultură și Dezvoltare rurală. "Este cel mai competent candidat pe care l-am avut pentru Agricultură", spune Barroso.
În data de 9 februarie 2010, Parlamentul European acordă votul de învestitură Comsiei Europene condusă de Jose Manuel Baroso și automat și lui Dacian Cioloș.
Dacian Cioloș este căsătorit și vorbește limbile franceză și engleză.

DECLARAŢIE DE AVERE

Din declaraţia de avere a lui Dacian Cioloş, membru al Comisiei Europene, completată în data de 06 noiembrie 2014, aflăm că acesta are un teren intravilan în localitatea Marisel, de 10.000 mp, teren dobândit în 2009, mai are şi o casă în Bucureşti , cumpărată în anul 2002, cu o suprafaţă de 92 mp. De asemenea, el mai are un autoturism Nissan Qashqai, an de fabricaţie 2010.


Dacian Cioloş deţine şi mai multe conturi în bănci. Primele conturi sunt din 1998, sunt în euro, deschise la BNP, şi au o valoare de 102.064 euro, respectiv 23.021 euro. Unul este de economii, iar celălalt este cont current. În 2010, Dacian Cioloş  şi-a deschis două conturi la BNP Fortis, tot în monedă europeană, şi în ele are 135.528 euro (cont de economii) şi 24.009 euro (cont curent).
El are şi un cont în lei, la BRD, deschis în 2008 şi în care are 9.939 lei. Acesta este un cont curent. Cioloş are şi un împrumut acordat în nume personal lui Sorin Cioloş în valoare de 25.800 euro.
Dacian Cioloş a încasat, în perioada cât a lucrat la Comisia Europeană, un salariu anual de 158.880 euro. 
 

UPDATE1, ora 17.05: 



Preşedintele Iohannis a anunţat că noul premier propus de el este, aşa cum se vehicula, Dacian Cioloş, fostul comisar european pentru Agricultură. Cioloş a mulţumit pentru încredere şi a ţinut o alocuţiune în care a punctat că pentru el lucrul în echipă este esenţial.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii