Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:12 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pesta porcină africană bate la porţile României! Noi nu avem încă soluţii pentru evitarea ei!

ro

01 Mar, 2016 19:48 2637 Marime text
 
Președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Andrei Butaru, a fost astăzi la Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților. La finalul discuțiilor, când toată lumea aștepta să vadă ce s-a discutat în comisie, Butaru a declarat că trebuie găsite soluții pentru a proteja România de pesta porcină africană, care este la ora actuală foarte aproape de graniță.
 

"Suntem la ora actuală o țară indemnă de pesta porcină africană, dar este foarte aproape de granița României, în Ucraina, Sperăm să găsim soluții ca să nu ajungă în România. Avem deja niște măsuri luate împreună cu Ministerul Mediului pentru extracția porcilor mistreți care sunt principalii vectori ai pestei porcine africane și vom încerca în continuare să luăm toate măsurile care ne stau în putință ca să evităm apariția acestei boli pe teritoriul țării noastre", a spus Butaru.

 
În acest context, președintele Comisiei de agricultură, Nini Săpunaru, a afirmat că pericolul cel mai mare în cazul apariției acestei boli pe teritoriul ţării noastre este unul economic pentru că România nu va mai putea exporta carne de porc.
 

"Nu există vaccin pentru pesta porcină africană, ea duce la moartea animalului însă nu avem probleme la populațiile de porci din crescătorii. Există însă un risc din punct de vedere economic. De 8 ani nu am putut exporta porci vii pentru că vaccinam pe pesta porcină clasică și acum când ar trebui să avem o situație de respiro, să rezistăm la condițiile conflictuale și concurențiale din piața comună... Noi nu suntem pe deplin în piața comună, cel puțin pe partea de porci vii, dar gândiți-vă că am putea exporta foarte bine pentru că la ora actuală avem cel mai mic preț la porcii în viu din Uniunea Europeană, pe o piață pe care noi nu o acoperim decât 45%. Acesta este pericolul economic al pestei porcine africane, nu pentru sănătatea animalelor care se vând pe piață", a arătat Săpunaru.

 
În opinia acestuia, una dintre măsuri ar viza ținerea sub control a populației de mistreți de-a lungul Dunării, care este de fapt principalul vector de răspândire a bolii.
 
Serviciile veterinare din România sunt din toamna anului trecut în alertă maximă, din cauza apariției pestei porcine africane în apropierea granițelor țării, fiind luate luate toate măsurile obligatorii pentru această boală. ANSVSA monitorizează boala din anul 2012.
 
Pesta porcină africană nu se transmite la om, însă virusul produce pierderi economice însemnate din cauza morbidității și a rezistenței ridicate a acestuia. Virusul pestei porcine africane evoluează de câțiva ani în Italia, Letonia și Polonia, unde s-au înregistrat 1.160 de cazuri, boala apărând și în exploatații comerciale. Și în statele non-UE au fost semnalate cazuri de pestă porcină africană, respectiv Belarus, Rusia și Ucraina, existând informații că virusul ar evolua și în Republica Moldova.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii