Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:41 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Perla Pacificului de Sud", lovită de un cutremur de 6,1 grade

ro

17 Apr, 2016 14:09 2606 Marime text
 
Un cutremur cu magnitudinea de 6,1 grade a lovit, astăzi, statul insular Tonga, din Pacificul de Sud, a anunţat Institutul american de Geofizică (USGS), citat de Reuters.
 
Adâncimea la care s-a produs seismul este, potrivit USGS, de 66 de kilometri. Epicentrul cutremurului a fost localizat la 277 de kilometri sud - sud-est de capitala Nuku'alofa. Este drept că această zonă, din jurul insulei Tonga, este una dintre cele mai active din punct de vedere seismologic din lume, din cauza convergenţei dintre plăcile tectonice din Pacific şi Australia.
 
Insula Tonga (în tongană: Puleʻanga Fakatuʻi ʻo Tonga), oficial Regatul Tonga, are o populaţie de 104.227 de locuitori. Cunoscut pentru mult timp ca "Insulele Prietenoase" sau "Perla Pacificului de Sud", Arhipelagul Tonga păstrează o cultură populară, un popor și o limbă unică în lume. Nuku’alofa este orașul-port cel mai mare și centrul administrativ al regatului.

Tonga este un arhipelag de 150 de insule și insulițe, dintre care 40 locuite. Reprezintă singura și cea mai veche monarhie din Pacificul de Sud. Insulele pe care micul regat le conține sunt grupate în 3 grupuri geografice (Tongatapu, Ha’apai, Vava’u) respectiv 5 unități administrative (`Eua, Tongatapu, Ha’apai, Vava’u, Niuas). Insulele se întind pe aproximativ 360.000 km2. Cel mai înalt punct al Regatului Tonga este Vulcanul Kao (1.030 m), de pe insula omonimă, din grupul Ha’apai. Clima este tropical-oceanică, cu o medie anuală apropiată de 22 °C.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii