Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:59 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Percheziții la o grupare specializată în infracțiuni informatice

ro

12 Sep, 2016 17:52 1629 Marime text
În urma a 24 de perchezițizii efectuate în Bucuresti, Ilfov, Giurgiu, Dolj, Mehedinti și Hunedoara a fost destructurată o grupare infracțională care confecționa și vindea dispozitive de skimming. Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.
 
La data de 11 septembrie a.c., polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București și procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. București au organizat o acțiune pentru destructurarea unei grupări infracționale specializate în infracțiuni informatice, în special confecționarea și comercializarea de dispozitive de copiere sau compromitere a cardurilor bancare (skimming).
 
Astfel, au fost efectuate 24 de percheziţii domiciliare la mai multe adrese din Bucuresti, Ilfov, Giurgiu, Dolj, Mehedinti și Hunedoara și au fost puse în executare 14 mandate de aducere emise pe numele membrilor grupării.
 
În urma perchezițiilor efectuate au fost identificate dispozitive de skimming, calculatoare,  telefoane mobile, bani, un atelier de confecționare a echipamentelor de compromitere a cardurilor bancare.
 
De asemenea, unul dintre liderii gruparii a fost oprit la Aeroportul Otopeni în timp ce încerca să iasă din România.
 
Din anchetă au rezultat indicii că  membrii grupării și-ar fi procurat echipamente necesare realizarii unor dispozitive de clonare a cardurilor și sisteme informatice pentru memorarea datelor aferente acestora.
 
Gruparea infracțională, cu  ramificații în județele Ilfov, Giurgiu, Dolj, Mehedinti și Hunedoara, ar fi fost cea care furniza echipamente de skimming pentru compromiterea de ATM-uri sau POS-uri către mai multe grupări infracționale din România.
 
Aceate grupări foloseau dispozitivele pentru săvârșirea unor infracțiuni în țări din Europa, în special în Ucraina, Marea Britanie și Spania.
 
Echipamentele de skimming erau testate pe bancomate din Bucuresti, doar pentru a se verifica buna functionare a acestora, nefiind folosite pentru clonarea cardurilor în România.
 
Echipamentele de skimming erau ulterior trimise grupărilor beneficiare, banii fiind transferati prin intermediul unor servicii de transfer monetar rapid.
 
Banii obținuți din activitatea infracțională erau folosiți pentru achiziționarea de autoturisme de lux și imobile.
 
De asemenea, prin folosirea de acte falsificate, ar fi fost deschise conturi bancare în care ar fi fost transferați bani din străinătate ce ar fi fost retrași ulterior la bancomate din România.
 
Cu privire la 5 dintre cei în cauză a fost dispusă măsura reținerii urmând a fi prrezentați instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă.
 
Față de cei în cauză se efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de deținere de instrumente în vederea falsificării de valori și acces ilegal la un sistem informatic.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii