Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:44 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Percheziții la Constanța. Se fac cercetări într-un dosar de furturi din site-uri arheologice

ro

18 Dec, 2015 17:11 1206 Marime text
 
Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie efectuează cercetări într-un dosar penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic fără autorizarea prealabilă prevăzută la art. 5 alin. 13 din O.G. 43/2000, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri, furt calificat constând în sustragerea de bunuri din site-uri arheologice sau zone cu potenţial arheologic, constituire de grup infracţional organizat şi spălare de bani constând în deţinerea, transferul şi valorificarea acestor bunuri, cunoscând că provin din săvârşirea de infracţiuni, în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a acestor bunuri, precum şi a infracţiunii de tăinuire.

În fapt s-a reţinut că o serie de utilizatori ai unor site-urilor de vânzări online au oferit spre vânzare bunuri/obiecte care sunt bunuri culturale mobile susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural naţional, atât din categoria fond, cât şi tezaur. Toate aceste bunuri provin din efectuarea unor detecţii neautorizate în situri arheologice situate în partea de vest a României, în special în judeţele Timiş şi Caraş-Severin.

În baza autorizaţiilor emise de către instanţă, în intervalul 9 – 11 decembrie 2015, sub coordonarea procurorilor, poliţişti din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale - Inspectoratul General al Poliţiei Române, în colaborare cu poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale - Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Timiş, au efectuat nouă percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Timiş, Arad, Bihor, Suceava, Constanţa, Sălaj şi Bucureşti.

În urma efectuării percheziţiilor au fost recuperate un număr de 720 de monede antice şi medievale, 35 de piese de ceramică romană şi un sigiliu medieval. Conform art. 11 şi art. 17 din Legea nr. 182/2000 republicată, astfel de bunuri arheologice beneficiază de regimul de protecţie pentru bunurile clasate în categoria tezaur.

De asemenea, au fost descoperite şi confiscate două detectoare de metal pentru care nu exista autorizare, aplicându-se şi două sancţiuni contravenţionale pentru deţinerea de detectoare de metale fără autorizaţia prevăzută de O.G. 43/200 republicată.

În documentarea activităţii infracţionale procurorii au beneficiat de suportul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii.
Pe măsura derulării cercetărilor, vom mai afla informații.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii