Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:40 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE2-Percheziții la cea mai mare firmă de reciclare a ambalajelor. Prejudiciu de 37 de milioane de euro

ro

29 Mar, 2016 08:35 2236 Marime text
 
Polițiștii de la Direcția de Investigare a Criminalității Economice efectuează, în această dimineață, patru percheziții la persoane bănuite că au prejudiciat cu peste 37 de milioane de euro fondul de mediu, înregistrând operațiuni fictive în domeniul ambalajelor.
 
Aceste percheziții au loc în București și Giurgiu. Se pare că au fost emise și șase mandate de aducere în această cauză.
 
Vom reveni cu informații.

UPDATE2, ora 11.21:


Oficial de la PICCJ:

"În continuarea cercetărilor într-o cauză penală având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals în declaraţii comise în legătură cu activitatea de reciclare a deşeurilor de ambalaje, în cursul zilei de azi, 29 martie 2016, pe baza autorizaţiilor emise de către instanţă, sub coordonarea procurorilor Secţiei de urmărire penală şi criminalistică, ofiţeri ai Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, împreună cu lucrători ai Serviciului de Intervenţii şi Acţiuni Speciale şi beneficiind de sprijinul de specialitate al Institutului Naţional de Criminalistică, efectuează 4 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Giurgiu. Acestea vizează locuinţele unor suspecţi (dintre cei 50, persoane fizice sau juridice cercetaţi în cauză) în legătură cu activitatea de reciclare a deşeurilor de ambalaje, reglementată de Directiva 94/62/CE/1998 a Parlamentului European şi a Consiliului.
Din actele de urmărire penală efectuate până în prezent a rezultat că, numai în anul 2014, una dintre societăţile prestatoare de servicii de reciclare a deşeurilor de ambalaje ce face obiectul cercetărilor a înregistrat operaţiuni fictive de achiziţie şi reciclare a unei cantităţi de 113.131.060 kg deşeuri de ambalaje, care au fost raportate unui număr de 6 operatori economici licenţiaţi în vederea preluării obligaţiilor privind realizarea obiectivelor anuale minime de îndeplinit de operatorii economici, care au introdus pe piaţa naţională bunuri ambalate şi ambalaje de desfacere.
Prin înregistrarea documentelor ce atestă operaţiuni fictive de reciclare a deşeurilor de ambalaje primite de la această societate, cei 6 operatori licenţiaţi au declarat, în anul 2014, în mod nereal, îndeplinirea obiectivelor minime prevăzute în anexa nr. 3 la O.U.G. nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, ceea ce a condus la sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale către Fondul pentru mediu, în cuantum total de 167.938.548 lei (peste 37 milioane euro).
Totodată, prin evidenţierea în actele contabile ale societăţii reciclatoare şi ale celor 6 operatori licenţiaţi cărora această societate le-a emis facturi de prestări servicii (în anul 2014), de cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale ori prin evidenţierea de operaţiuni fictive, s-a produs un prejudiciu bugetului de stat în cuantum total de 4.292.469 lei (peste 947 mii euro), reprezentând TVA şi impozit pe profit.
Reamintim că în cauză au mai fost efectuate percheziţii la data de 17 noiembrie 2015 (a se vedea comunicatul PÎCCJ: http://www.mpublic.ro/presa/2015/c_17_11_2015.htm )
Pe măsura derulării cercetărilor, vom informa opinia publică.
 
Facem precizarea că începerea urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie."
 

UPDATE, ora 10.03:


''La data de 29 martie, poliţiştii de investigare a criminalităţii economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, efectuează patru percheziţii domiciliare, pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Giurgiu'', se arată într-un comunicat al IGPR.
 
Potrivit documentului, acţiunea se desfăşoară în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals în declaraţii, în legatură cu activitatea de reciclare a deşeurilor de ambalaje.
 
Din cercetări a reieşit că, numai în anul 2014, una dintre societăţile vizate ar fi înregistrat operaţiuni fictive de achiziţie şi reciclare a 113.131.060 kg de deşeuri de ambalaje.
 
''Ambalajele respective ar fi fost raportate la 6 operatori economici licenţiaţi în vederea preluării obligaţiilor privind realizarea obiectivelor anuale minime de îndeplinit de firmele ce au introdus pe piaţa naţională bunuri ambalate şi ambalaje de desfacere'', arată IGPR.
 
Prin înregistrarea documentelor ce atestă operaţiuni fictive de reciclare a deşeurilor de ambalaje, primite de la această societate, cei şase operatori licenţiaţi ar fi declarat, în anul 2014, în mod nereal, îndeplinirea obiectivelor minime prevăzute în anexa nr. 3 la OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, ceea ce ar fi condus la sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale către Fondul pentru mediu, în cuantum total de 167.938.548 de lei (peste 37.000.000 de euro).
 
De asemenea, prin evidenţierea în actele contabile ale societăţii reciclatoare şi ale celor şase operatori licenţiaţi cărora această societate le-ar fi emis facturi de prestări servicii, în anul 2014, de cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale ori prin evidenţierea de operaţiuni fictive, s-ar fi produs un prejudiciu bugetului de stat de 4.292.469 de lei (peste 947.000 de euro), reprezentând taxa pe valoare adăugată şi impozit pe profit.
 
Percheziţiile au ca obiect documentarea şi investigarea activităţii infracţionale a persoanelor implicate, identificarea de bunuri şi înscrisuri folosite la săvârşirea de infracţiuni sau rezultate din acestea şi conducerea bănuiţilor la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în vederea audierii şi dispunerii de măsuri.
 
Acţiunea beneficiază de suportul de specialitate al Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale din cadrul IGPR.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii