Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:24 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE 4 Patru militari constănţeni din Batalionul Protecția Forței „Rechinii Albi“, răniți în Afganistan

ro

25 Sep, 2016 14:37 10869 Marime text

Patru militari din Batalionul Protecția Forței "Rechinii Albi" au fost răniți în cursul acestei dimineţi, în jurul orei 10.30, în urma detonării unui dispozitiv exploziv improvizat, în timp ce executau o misiune de patrulare în provincia Kandahar, Afganistan, informează un comunicat de presă al MApN.
 
Potrivit sursei citate, după securizarea zonei, militarilor li s-a acordat primul ajutor și au fost evacuați la spitalul militar din Baza Aeriană Kandahar.
 
Sublocotenentul Florin Oprea, plutonierul Eduard-Vlad Romilă, caporalul Marcel Neagu și soldatul Costică-Victor Tarnovschi sunt supravegheați de medicii spitalului bazei, fiind în stare stabilă. Conducerea Batalionului a asigurat condițiile pentru ca militarii să intre în legătură, prin telefon, cu familiile lor.
 
Ministrul Apărării Naționale și șeful Statului Major General sunt informați permanent despre situația militarilor. Toate măsurile sunt întreprinse pentru asigurarea celor mai bune condiții de tratament și îngrijire a celor patru militari răniți, se mai arată în comunicat.

UPDATE 4:
Cei patru militari au luat deja legătura cu familiile rămase în ţară pentru a calma neliniştea acestora, a declarat pentru ZIUA de Constanţa, o sursă din cadrul MApN. Aceeaşi sursă mai spune că în cel mult două sau trei săptămâni, soldaţii se vor putea întoarce la posturile lor.

UPDATE 3:
Militarii români se aflau în misiune de patrulare la bordul unui autovehicul de producţie americană tip MRAP (Mine Resistant Ambush Protected Vehicle).

Mai menţionăm faptul că, deşi unii dintre militari au deja experienţă în teatrele de conflict, iar alţii se află abia la prima misiune reală de acest tip, cu toţii au fost instruiţi timp de şase luni, înainte de a pleca pe front, în specificul misiunii pe care o au de executat acolo.

UPDATE 2:
Conform informaţiilor obţinute de ZIUA de Constanţa, militarii constănţeni nu sunt răniţi gravi şi, cel mai probabil, după o scurtă perioadă de recuperare, ei îşi vor putea relua misiunea.

În Kandahar, Rechinii Albi asigură protecţia zonei, inclusiv prin detectarea de disponizitive explozibile improvizate, ce uneori pot fi foarte bine ascunse în pământ şi pot scăpa inclusiv detectoarelor speciale, susţine lt.col. Cătălin Crăcea, din cadrul Brigăzii 9 Mecanizate, un militar cu experienţă pe frontul din Afganistan. 

„Ce vă pot spune este că niciunul dintre militari nu a fost rănit grav, ei sunt în stare stabilă, nu a fost pusă în pericol integritatea corporală a niciunuia dintre ei, slavă Domnului că nu a fost mai rău“, a spus pentru ZIUA de Constanţa lt. col Crăcea, după ce a luat legătura cu colegii dislocaţi în Kandahar.


UPDATE 1:
Ministerul Apărării Naţionale nu poate oferi deocamdată date suplimentare despre rănile suferite de cei patru militari constănţeni, susţine colonelul Florin Jipa, purtător de cuvânt al MApN. Acesta mai spune că în funcţie de evoluţia stării de sănătate a celor patru, ei ar putea fi transferaţi la o unitate medicală mai bine dotată unde să li se acorde îngrijiri medicale specializate sau se vor întoarce la posturi după refacere.

Doi dintre militari, caporalul Marcel Neagu şi plutonierul Eduard-Vlad Romilă se află la a treia misiune în Afganistan. De asemenea, ei au luat partea şi la intervenţii militare în Irak. Caporalul Neagu a fost şi în teatrul de operaţii din Kosovo şi este decorat cu Medalia de Onoare a Statului Major General.

Ceilalţi doi militari răniţi în explozia de astăzi sunt la prima misiune în Afganistan.

În prezent, Armata Română are dislocaţi în teatre de operaţii internaţionale peste 800 de militari, 600 dintre ei în Afganistan. Din 1990, 28 de militari români şi-au pierdut viaţa pe fronturile din Bosnia, Irak, Afganistan şi Kosovo. După incidentul de astăzi, numărul militarilor români răniţi în teatrele de operaţii a ajuns la 178.

Reamintim faptul că militarii Batalionului 341 Protecţia Forţei „Rechinii Albi“ din Topraisar au plecat în misiune în luna august a acestui an, ei fiind dislocaţi în baza militară din Kandahar.

sursa foto: MApN
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii