Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:50 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parlamentarii de Constanţa pregătesc secesiunea USL rupe Constanţa de România. Statul-cazinou al lui Mazăre

ro

25 Oct, 2012 06:05 1603 Marime text

După alegeri, USL a pregătit o bombă: ruperea unei părţi din Constanţa şi Mamaia şi transformarea ei într-un uriaş "dutyfree". TVA zero, plus o sumedenie de facilităţi fiscale.

Potrivit Evenimentul Zilei, deputaţii PSD de Constanţa vor iniţia, după alegerile parlamentare, un proiect de lege care prevede transformarea unei fâşii din litoral în zonă liberă. Potrivit deputatului Eduard Martin, deja s-a stabilit ce obiective vor beneficia de facilităţi fiscale: cazinouri, hoteluri din Mamaia, dar şi zona în care se află Cazinoul din Constanţa, pe care edilul Radu Mazăre l-a luat înapoi de la Ministerul Dezvoltării şi l-a lăsat în paragină.

Potrivit legii, într-o zonă liberă de taxe dispare TVA-ul pentru mărfuri şi servicii, dar şi alte dări la stat, iar activităţile se derulează numai cu avizul autorităţii zonei, care poate fi înfiinţată de autoritatea locală sau de către Ministerul Transporturilor. Pe de altă parte, în vreme ce bugetul de stat va fi sărăcit pe perioada în care zona nu va mai plăti taxe şi impozite, statul va pompa bani în zonă.

Pentru investiţiile realizate aici, operatorii, precum şi Primăria, primesc un ajutor de dezvoltare regională de la stat în cuantum de 50% -65% din valoarea investiţiilor realizate.

Bani pentru vistieria Primăriei

Evz.ro mai spune că una dintre mizele noii legi este vânzarea Cazinoului din Constanţa pe mulţi bani, aceştia urmând să intre în vistieria Primăriei conduse de Radu Mazăre. „Noi vrem să obţinem zonă liberă de taxe. Azi, Cazinoul nu produce nicio taxă pentru că nu funcţionează. Dacă ar fi o zonă liberă, el ar funcţiona cu siguranţă şi ar produce bani. La început, pentru autoritatea locală, pentru că el se va vinde cu bani foarte mulţi”, a recunoscut, pentru EVZ, deputatul.

„Proiectul va fi gata după alegeri”

Întrebat cât la sută din staţiunea Mamaia şi din oraşul Constanţa ar urma să fie zonă liberă, Martin a precizat că se are în vedere o bandă litorală. „Vrem să atragem iarna turişti ruşi şi arabi care vin să joace la cazinou. În prima fază nu pierdem nimic. Iar, pe timpul verii, de ce nu, am fi mai ieftini decât bulgarii”, îşi motivează deputatul iniţiativa legislativă.

Numai că, acesta recunoaşte că nici el, nici colegii lui parlamentari nu sunt specialişti în fiscalitate, astfel că au rugat mai mulţi specialişti să pună legea pe hârtie. „Avem pe cineva care ne ajută, pentru că noi, deputaţii de Constanţa, nu ne pricepem la fiscalitate foarte bine. Va fi un proiect sustenabil”, a adăugat parlamentarul. În opinia acestuia, facilităţile fiscale vor fi propuse pentru aproximativ 5-10 ani, explicând că s-a inspirat pentru a pune pe hârtie iniţiativa legislativă după modelul fiscal aplicat în staţiunea italiană Livigno.

„Am fost la schi în staţiunea din munţii Alpi. Benzina este la jumătate de preţ, ţigările costă mult mai puţin, la fel şi cazarea şi schiatul”, a adăugat deputatul, care a uita să declare că între Livigno şi restul Italiei este vama. Dacă se va pune în practică proiectul, în zona care va deveni „stat în stat” totul va fi mai ieftin decât în restul ţării. Ca într-un Duty-Free, de care vor beneficia doar cei din zonă.

TVA de 9% pentru hotelurile „din afară”

Eduard Martin a mai precizat că se va propune şi aplicarea unui TVA de 9% pentru tarifele hoteliere din afară zonei libere. „Vom vedea proiecţia bugetară pe anul 2013 şi 2014. Cel mai probabil vom propune pentru 2014 un asemenea TVA”, a explicat deputatul de Constanţa.

„Zona liberă ar produce mulţi bani. Pentru început, pentru Primăria Constanţa. Cazionul se va vinde cu mulţi bani.” EDUARD MARTIN, deputat

Clovnul care aduce voturi

Baronul Radu Mazăre este un politician cu greutate în PSD. L-a ajutat pe Victor Ponta să ajungă preşedintele partidului, anunţând la Congres că se retrage din cursă. „Are sânge în el şi dacă am găsit un candidat care are sânge vreau să-l sprijin pe el. Votaţi-l pe Victor!”, le-a cerut Mazăre delegaţilor.

O figură pitorească, cunoscut pentru dansurile sale cu braziliencele sau săriturile cu paraşuta, edilul Constanţei „a strunit” la urne, la alegerile locale din vară, o brigadă de tinere în costume de baie. Este foarte bun prieten cu un al greu al PSD, Liviu Dragnea, secretarul general, cu care-şi petrece vacanţele.

De unde i-a venit lui Mazăre ideea de secesiune

În UE, zonele libere sunt înfiinţate pentru evitarea impozitării multiple

Staţiunea italiană Livigno are un statut special, existând o scutire de la plata taxei pe valoarea adăugată, confirmată şi de Comunitatea Europeană. Scutirile de taxe pentru micul orăşel datează din secolul 16, însă motivul nu era dezvoltarea turismului, ci încurajarea cetăţenilor să se stabilească acolo, localitatea fiind izolată mare parte din an.

În Uniunea Europeană mai există un singurul alt caz similar, cel al localităţii Campione d’Italia, situată în interiorul cantonului Ticino din Elveţia, dar aparţinând de Italia. Totuşi, exemple mai numeroase şi mai adaptate timpurilor noastre se găsesc în zone exotice din afara UE, care a aprobat doar în mod excepţional scutirile pentru cele două localităţi italiene.

În Georgia, statul a lansat, în 2010, un program de zone libere turistice, acordând teren pentru construcţia de hoteluri, scutiri de impozite pe proprietate şi profit pentru 15 ani şi asistenţă în obţinerea autorizaţiilor. Printre ele se numără zonele libere turistice Kobuleti şi Anaklia, ambele cu acces la mare. În Honduras, în zona Bay Islands, a fost înfiinţată zona liberă turistică Zolitur, cei care fac turism acolo fiind scutiţi de majoritatea taxelor pe care le-ar plăti în mod normal către statul hondurian.

În Iran există zona liberă Kish, una dintre cele mai frumoase staţiuni din lume şi unul din puţinele locuri din ţară unde străinii pot intra fără viză. În Emiratele Arabe Unite există, de asemenea, mai multe zone libere. Majoritatea sunt în Dubai.

Sursa: evz.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii