Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:51 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Părerea medicilor Siamezele din Constanţa au şanse minime de supravieţuire

ro

24 Dec, 2015 01:14 1903 Marime text
Fetițele siameze, născute marți la Constanța și aduse la Spitalul "Marie Curie", din București, au inima și ficatul comune, iar șansele lor de supraviețuire sunt minime. Cel puțin așa a declarat, miercuri, directorul medical al spitalului, Radu Spătaru: "Evaluarea făcută aseară și în cursul zilei de astăzi arată că configurația siamezelor este una neprielnică, în sensul că împart din păcate cordul, au un cord comun, și un ficat comun, ceea ce face ca prognosticul să fie unul puțin favorabil. Șansele lor fiind minime la acest moment".
 
El a adăugat că starea siamezelor premature, internate în secția de terapie intensivă neonatală, este gravă, dar stabilă: "Nu ne punem problema (unei intervenții chirurgicale — n.r.) în niciun caz acum și nicăieri în lume nu se pune problema unei intervenții chirurgicale programate într-o astfel de situație. Problema care se pune este aceea a menținerii lor în viață și oferirii posibilității de a-i evalua cât mai corect și de a căuta căi de rezolvare a malformației". Medicul a precizat că fetițele sunt dependente de aparate.
 
La rândul său, șeful secție de terapie intensivă nou-născuți a spitalului "Marie Curie", dr. Cătălin Cîrstoveanu, a arătat că se vor consulta cu medici care au experiență internațională în astfel de cazuri: "Ne-am concentrat mult pe partea pulmonară. Dorim acum să punem un diagnostic cât mai exact. Partea importantă de supraviețuire, de prognostic este partea cardiacă. Este un cord comun, nu este un simplu cord comun, sunt două inimi unite, cu vascularizații separate și asta ne întunecă foarte mult prognosticul. O să ne consultăm cu chirurgii și mai mult ca sigur partea cardiacă va da prognosticul imediat pentru copii".
 
Întrebat dacă este posibil ca măcar una dintre fetițe să supraviețuiască, el a răspuns: "Personal, nu cred în situația de față".
 
Amintim că o femeie a născut două fetițe siameze, marți dimineață, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, perechea fiind adusă pe lume prin cezariană. Fetițele cântăresc câte 1.500 de grame. Mama siamezelor, în vârstă de 24 de ani, locuiește într-un sat din județul Constanța și este la a șasea sarcină, acasă mai având încă cinci copii.


Sursa foto: romaniatv.net
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii