Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:59 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pagini din istoria muzicii rock Este ziua aniversară a unui fondator ai legendarei trupe The Rolling Stones (video)

ro

18 Dec, 2014 03:01 3220 Marime text
Keith Richards, născut la 18 decembrie 1943, în Dartford, Kent, este un muzician englez, chitaristul ritmic al celebrei trupe The Rolling Stones și unul dintre membrii fondatori ai acesteia.

Alături de Mick Jagger, a compus cele mai multe cântece și hituri ale grupului, cei doi formând una dintre cele mai faimoase echipe de compozitori din muzica ușoară.
Richards a fost influențat puternic de muzica blues americană și de rock and roll-ul timpuriu, Chuck Berry și Elvis Presley fiindu-i modele. La începutul anilor 60, a întemeiat cu vocalistul Mick Jagger și chitaristul Brian Jones formația Rolling Stones. Timbrul formației era caracterizat de interacțiunea Richards - Jones, cei doi amestecând adesea rolurile de chitarist ritmic și solo. Deși inițial au înregistrat doar cover-uri după alte formații, Rolling Stones au fost inspirați de modelul Beatles să-și scrie singuri cântecele, ceea ce a dus la marginalizarea treptată a lui Jones. În perioada care a precedat înlăturarea acestuia din formație, Richards a ajuns să înregistreze singur toate chitările în sesiunile de înregistrare.

În anii '70, Richards și restul formația s-au mutat în Franța, datorită taxelor din Regatul Unit al Marii Britanii. În sudul Franței a fost înregistrat albumul Exile on Main Street. Richards a fost influențat de chitaristul country Gram Parsons. Perioada anilor '70 a fost pentru Richards marcată de dependența de heroină. A început și un declin artistic al formației, deși concertele acesteia au crescut în popularitate. În anii '80 au apărut certuri între Jagger și Richards, distanțarea lor influențând negativ formația. Amândoi au experimentat cariere solo, care nu au avut mare succes.
După 2000, Richards a interpretat rolul unui pirat în franciza Pirații din Caraibe.

În 2012 a publicat o autobiografie intitulată Life, care conținea câteva atacuri la adresa Mick Jagger. În ciuda noilor tensiuni, formația s-a reunit din nou pentru a aniversa printr-o serie de concerte împlinirea a 50 de ani de activitate.
Sursa text: wikipedia.org
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii