Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:09 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ouă infestate cu Salmonela Consumatorii români trebuie să fie foarte atenți!

ro

25 Oct, 2016 11:17 2637 Marime text
Peste 10.000 de ouă infectate cu salmonela au fost retrase, duminică, de pe piață de către Direcția Sanitar Veterinară (DSV) Covasna. În urma situației provocate la nivel comunitar de ouăle infestate cu Salmonela importate din Polonia, şapte țări europene emițând alerte în acest sens, Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România – PRO AGRO sfătuieşte consumatorii români să fie foarte atenți la momentul achiziționării ouălor.

„Considerăm că retragerea de la comercializare de pe piața românească a unei cantități de 10.000 de ouă, nu este o măsură care să garanteze că nu mai există riscuri de contaminare. Ouăle importate din Polonia se transportă cu camioane ce au capacitate de 300.000 de ouă, caz în care întregul transport este contaminat“, spun reprezentanţii Federaţiei.

„Trebuie verificată și ștampila aplicată pe ou, în cazul în care există două culori, nuanțe pe același ou sau pe ouăle din aceeași caserolă există culori diferite este o mare probabilitate ca ele să fi fost inscriptionate clandestin și ddm (data durabilității minime) să nu fie reală. Așa cum reiese din poze, ouăle indică inscriptionări ulterioare în condiții improprii, calitatea și prospețimea alimentului fiind foarte posibil compromise“, a mai spus PRO AGRO. 

Totodată consumatorii trebuie să cunoască că în conformitate cu legislația UE, privind trasabilitatea ouălor, toți fermierii din UE au obligația să marcheze pe coaja oului, în ferma de origine, a unui cod alfa numeric. Acest cod este format din: prima cifră reprezintă sistemul de creștere, următoarele doua litere, țara de origine (RO), următoarele doua litere judetul, iar ultimele trei cifre codul fermei.
În plus față de codul alfa numeric, fermierii din România au decis să marcheze voluntar, o dată cu marcarea acestui cod și ddm (data durabilităţii minime), astfel România este singura țara din Europa care marchează ddm-ul pe coaja oului.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii