Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:35 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ordin de interes general pentru polițiștii locali și numai. Trebuie știut ce a semnat ministrul Tobă

ro

12 Feb, 2016 16:03 3885 Marime text
Astăzi a fost publicat, în Monitorul Oficial, Ordinul nr. 25/2016 privind formarea iniţială, în anul 2016, în instituţiile de formare ale Ministerului Afacerilor Interne a poliţiştilor locali cu atribuţii în domeniul ordinii şi liniştii publice şi în domeniul circulaţiei rutiere
 
În actul normativ la care facem referire se arată că instituţiile de formare din cadrul Ministerului Afacerilor Interne alocă, în anul 2016, un număr de 1.445 de locuri, în vederea formării iniţiale a poliţiştilor locali cu atribuţii în domeniul ordinii şi liniştii publice şi în domeniul circulaţiei rutiere.
 
Formarea iniţială a personalului poliţiei locale în domeniul ordinii şi liniştii publice şi în domeniul circulaţiei rutiere se desfăşoară potrivit curriculumului unitar întocmit de către Direcţia generală management resurse umane din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, după consultarea structurilor de specialitate din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române şi Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.
Poliţiştii locali care au funcţii de conducere urmează pe timpul cursului de formare iniţială şi modulul de management, conform prevederilor legale în vigoare.
La solicitarea instituţiilor beneficiare, modulul de management organizat la Centrul de Formare Iniţială şi Continuă al Ministerului Afacerilor Interne poate fi urmat şi de către poliţiştii locali care ocupă funcţii de conducere şi au urmat programul de formare iniţială fără parcurgerea modulului de management și se află sub incidenţa prevederilor din Legea poliţiei locale nr. 155/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
 
Direcţia generală management resurse umane din cadrul Ministerului Afacerilor Interne transmite inspectoratelor generale şi instituţiilor de formare situaţia centralizată cuprinzând repartizarea solicitărilor instituţiilor beneficiare privind formarea iniţială a poliţiştilor locali, iar acestea la rândul lor transmit dosarele de înscriere la instituţiile de învăţământ la care au fost repartizate, cu cel puţin 10 zile calendaristice înainte de începerea programelor de formare iniţială.
 
Grupele de studiu sunt compuse dintr-un număr cuprins între 15 şi 35 de cursanţi, stabilit de conducătorii instituţiilor care asigură formarea iniţială, în limita numărului de locuri repartizat, care dispun şi înmatricularea acestora.
Grupele de management constituite în condiţiile art. 3 alin. (3) pot fi compuse din minimum 5 cursanţi.
Achitarea cheltuielilor de şcolarizare privind programele de formare iniţială şi modulele de management, precum şi a cheltuielilor de cazare şi servire a hranei se realizează de către structurile poliţiei locale, în baza contractelor de formare profesională încheiate în acest scop.
Sumele încasate de instituţiile de formare pentru servire a hranei, se utilizează pentru procurarea produselor agroalimentare necesare popotelor.
Celelalte sume încasate se fac venit la bugetul de stat şi se virează la bugetul de stat în maximum 30 de zile de la data încasării acestora.
 
În cazul neprezentării sau nepromovării examenului de absolvire, respectiv a evaluării de competenţă în cazul modulului de management, la cerere, cursantului în cauză i se eliberează adeverinţă de participare la cursuri, în care se specifică competenţele certificate în urma şcolarizării.
Cursantul aflat în situaţia de mai sus, în baza adeverinţei eliberate de instituţia de formare privind certificarea tuturor competenţelor prevăzute de curriculum, are posibilitatea de a solicita reexaminarea, o singură dată, în termen de 6 luni de la finalizarea programului de formare iniţială, respectiv a modului de management, cu oricare din seriile următoare, la oricare dintre instituţiile de formare prevăzute în anexă care organizează în această perioadă examen de absolvire. Reexaminarea se realizează cu plata cheltuielilor de cazare şi servire a hranei, dacă este cazul, fără plata unor cheltuieli suplimentare privind programele de formare iniţială şi modulele de management.
 
În situaţia în care cursantul nu are certificate toate competenţele prevăzute în curriculum sau a nepromovării reexaminării pentru dobândirea competenţelor necesare îndeplinirii atribuţiilor în domeniul ordinii şi liniştii publice şi în domeniul circulaţiei rutiere, după caz, poliţistul local trebuie să repete programul de formare sau modulul de management. Solicitarea se formulează de structura poliţiei locale în care este încadrat, cu suportarea din nou a cheltuielilor detaliate după caz.
Examenul de absolvire pentru formarea iniţială a poliţiştilor locali cu atribuţii în domeniul ordinii şi liniştii publice şi în domeniul circulaţiei rutiere, respectiv evaluarea de competenţă în cazul modulului de management, poate fi susţinut/susţinută numai în situaţia frecventării a cel puţin 80% din orele aferente fiecărei competenţe din planul de învăţământ.
 
Certificatul de absolvire a cursului, cu menţionarea competenţelor profesionale dobândite, însoţit, la cerere, de foaia matricolă, se eliberează de către instituţia de formare în care cursantul a susţinut examenul de absolvire, potrivit prevederilor legale în vigoare.
În urma promovării modulului de management, poliţiştilor locali li se eliberează o adeverinţă în acest sens.
Stabilirea nivelului taxelor pentru eliberarea certificatelor şi a adeverinţelor, precum şi destinaţia sumelor provenite din respectivele taxe se efectuează conform prevederilor legale în vigoare.
Pe parcursul programului de formare, cursantul are obligaţia respectării regulamentului intern al instituţiei de formare.
Ordinul semnat de ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, are numărul 25 și este datat 8 februarie 8 februarie 2016.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii