Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:24 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ora bilanțului Senatul încheie a doua sesiune ordinară cu doi senatori mai puțin

ro

23 Dec, 2015 18:37 1515 Marime text
 
Senatul încheie cea de-a doua sesiune ordinară a anului 2015 cu doi senatori mai puțin, după numirea liberalului Mihai Răzvan Ungureanu în funcția de director al Serviciului de Informații Externe (SIE) și a social-democratului Ilie Sârbu în funcția de consilier de conturi și vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul Curții de Conturi.

Din Camera Superioară a Parlamentului fac, astfel, parte 165 de senatori, după ce mandatul de senator al lui Mihai Răzvan Ungureanu (ales în circumscripția nr. 2, colegiul uninominal nr. 1, Arad) a fost vacantat în data de 1 septembrie, iar cel al lui Ilie Sârbu (ales în circumscripția electorală nr. 37 Timiș, colegiul uninominal nr. 4), în data de 20 octombrie, potrivit agerpres.ro.

* În urma demisiei lui Ilie Sârbu, conducerea grupului senatorial al PSD este preluată de către Mihai Fifor. Și în această sesiune, grupul PSD-UNPR deține cea mai mare pondere în Senat, ajungând să numere 81 de senatori, după înscrierea în UNPR a senatorilor Lucian Iliescu (ales în circumscripția electorală nr.19 Giurgiu, colegiul uninominal nr. 2), Ilie Năstase (ales în colegiul uninominal 8 din circumscripția electorală nr.42) și, prin fuziunea dintre UNPR-PPDD din 29 iunie, a senatorului Ioan Iovescu (ales în circumscripția electorală nr.37 Timiș, colegiul uninominal nr. 4).
 
Grupul liberal-conservator ALDE, condus de Dumitru Pelican, îl pierde ca membru pe Ilie Năstase în favoarea UNPR, însă câștigă, potrivit site-ului Senatului, trei noi membri — independentul Ioan Ghișe (ales în circumscripția nr. 8, colegiul uninominal nr. 3, Brașov), fostul liberal Varujan Vosganian (ales în circumscripția nr. 24, colegiul uninominal nr. 1, Iași) și Dian Popescu, care a plecat de la PNL. Grupul LC-ALDE ajunge astfel să numere 13 senatori.
 
Grupul PNL, condus de Ion Popa, a ajuns să fie constituit din 58 de senatori după demisia lui Mihai Răzvan Ungureanu din calitatea de parlamentar și după aderarea lui Varujan Vosganian și a lui Dian Popescu la grupul ALDE.
 
În această sesiune, grupul UDMR din Senat și-a schimbat liderul, Marko Bela fiind înlocuit de Tanczos Barna, însă nu a cunoscut modificări în structură, fiind constituit în continuare din opt senatori.
 
Cinci senatori și-au păstrat calitatea de senatori fără apartenență la grupurile parlamentare.
 
Conducerea Senatului în această sesiune a fost asigurată de președintele Călin Popescu-Tăriceanu (LC-ALDE), vicepreședinții — Teodor Atanasiu (PNL), Ioan Chelaru (PSD), Augustin Constantin Mitu (PSD), Vasile Nistor (LC-ALDE), secretarii — Ion Simeon Purec (PSD), Ion Rotaru (PSD), Mario Oprea (PNL), Alexandru Pereș (PNL) și chestorii — Cristian Bodea (PNL), Niculae Bădălău (PSD), Neculai Bereanu (PSD) și Attila Verestoy (UDMR).
 
* Cererea de reexaminare a proiectului Codului fiscal, transmisă Parlamentului de către șeful statului Klaus Iohannis, a fost adoptată de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, în prima ședință de plen a celei de-a doua sesiuni ordinare din acest an.
 
Amendamentele vizează reducerea TVA la 20% de la 1 ianuarie 2016 și la 19% de la 1 ianuarie 2017. În plus, eliminarea taxei pe construcțiile speciale și a supraaccizei la carburanți se amână tot pentru 1 ianuarie 2017. În schimb, rămâne în vigoare eliminarea taxei pe construcțiile speciale pentru investițiile în agricultură începând cu 1 ianuarie 2016. În privința impozitului pe dividende, reducerea de la 16% la 5% va intra în vigoare tot de la 1 ianuarie 2017.
 
Președintele Klaus Iohannis a transmis Senatului, în luna iulie, cererea de reexaminare a Legii privind Codul fiscal, subliniind că "legiuitorul trebuie să promoveze o atitudine echilibrată și rațională, de natură a nu genera disfuncționalități care, ulterior, să necesite frecvente corectări de ordin legislativ", motiv pentru care "în elaborarea unui nou Cod fiscal nu ar trebui promovate politici care generează fiscalități excesive, dar nici relaxări accentuate".
 
* Senatul a discutat, în cea de-a doua sesiune ordinară a anului 2015, o singură moțiune simplă, înaintată de PNL și intitulată "Transporturile sub guvernarea PSD sau drumurile care nu duc nicăieri", care însă a fost respinsă de plen în data de 15 septembrie.
 
Liberalii au mai depus, la Senat, și o moțiune simplă îndreptată împotriva fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, intitulată "Gabriel Oprea, demis pentru sfidare, aroganță, abuz și dispreț în exercitarea funcției publice", însă PNL a renunțat la acest demers ca urmare a demisiei lui Gabriel Oprea.
 
* După respingerea de către plenul Senatului, în prima sesiune a anului, a două cereri ale DNA de încuviințare a reținerii și arestării preventive a social-democratului Dan Șova în dosarul Turceni-Rovinari, în această sesiune, pe 3 decembrie, o cerere similară a fost încuviințată de Senat, dar pentru un nou dosar, referitor la CET Goveora SA, în care senatorul Șova este acuzat de trafic de influență. Senatorii s-au exprimat prin vot secret cu bile, cererea fiind aprobată cu 95 de voturi 'pentru' și 30 de voturi 'împotrivă'.
 
* Senatul a aprobat, în această sesiune, înființarea a două noi comisii permanente. Este vorba despre Comisia pentru constituționalitate, libertăți civile și monitorizare a hotărârilor CEDO, înființată la 26 octombrie, și despre Comisia pentru dezvoltare și strategie economică, înființată la 2 noiembrie.
 
* Ansamblul legilor electorale a fost completat, în această sesiune, cu legea privind votul prin corespondență. Alegătorii din străinătate vor putea să opteze pentru această procedură printr-o cerere scrisă transmisă ambasadei sau printr-un formular online. Potrivit unui amendament adus de Comisia de cod electoral și însușit de Senat, alegătorii din afara granițelor își pot exprima votul la alegeri înscriindu-se în Registrul Electoral cu opțiunea 'vot prin corespondență'.
 
Printre proiectele adoptate, în această sesiune de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, se numără propunerea legislativă prin care durata exercitării funcțiilor de demnitate publică se consideră vechime în muncă și este luată în considerare la calcularea pensiei. Potrivit actului normativ, "durata exercitării funcțiilor de demnitate publică alese și numite și cele asimilate funcțiilor de demnitate publică constituie vechime în muncă și în specialitate și se ia în calcul la promovare și la acordarea tuturor drepturilor bănești rezultate din aceasta, inclusiv la calcularea și la recalcularea pensiei".
 
O propunere legislativă adoptată de Senat care îl are ca inițiator pe deputatul Liviu Dragnea, președintele PSD, vizează promovarea demnității umane și toleranței față de diferențele de grup. Potrivit actului normativ, defăimarea socială constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 30.000 lei, dacă vizează o persoană fizică, respectiv amendă de la 2.000 lei la 60.000 lei, dacă discriminarea vizează un grup social. În prezent, proiectul se află în dezbaterea comisiilor la Camera Deputaților, dar liberalii au anunțat că îl vor respinge, fapt solicitat și de organizațiile neguvernamentale.
 
Printre alte acte normative adoptate de Senat în această sesiune sunt: proiectul de lege al Guvernului care modifică regimul mormintelor și operelor comemorative de război în sensul introducerii de noi sancțiuni; propunerea legislativă care vizează construirea, în Piața Universității din Capitală, a unei cruci înalte de 20-25 de metri în memoria victimelor totalitarismului comunist, propunerea potrivit căreia supermarket-urile vor trebui să doneze produsele alimentare aflate aproape de data expirării organizațiilor umanitare sau asociațiilor de protecție a animalelor și legea pentru înființarea Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități.
 
* În ultima parte a lunii decembrie, Senatul a adoptat, în calitate de cameră decizională, proiectul de lege privind pensiile aleșilor locali. Conform unui amendament, "primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții Consiliilor județene, care îndeplinesc condițiile vârstei standard de pensionare (...) sau ale vârstei standard reduse (...) au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizație pentru limită de vârstă dacă nu sunt realeși pentru un nou mandat". Un alt amendament prevede că "indemnizația pentru limită de vârstă se calculează proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de un mandat", scrie agerpres.ro.
 
Totodată, Senatul a modificat Statutul aleșilor locali prin adoptarea unei propuneri legislative care prevede încetarea de drept a calității de consilier local, județean, respectiv de primar sau de președinte al consiliului județean în cazul condamnării "prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la o pedeapsă privativă de libertate cu executare". În prezent, legislația prevede încetarea calității de ales local în toate situațiile în care s-a pronunțat o condamnare privativă de libertate.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii