Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:41 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oprea Romania acorda o atentie deosebita regiunii extinse a Marii Negre

ro

02 Jun, 2010 12:01 980 Marime text

România va continua să sprijine activ Bulgaria în promovarea proiectelor din cadrul Procesului Reuniunilor Miniştrilor Apărării din Sud-Estul Europei (SEDM), pe durata deţinerii preşedinţiei de către această ţară, l-a asigurat, ieri, ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, pe omologul său bulgar, Anyu Angelov, aflat în vizită în ţara noastră.

În cadrul convorbirilor dintre cei doi demnitari, care au avut loc la Giurgiu, au fost abordate subiecte privind relaţiile militare bilaterale, securitatea în Regiunea Extinsă a Mării Negre, precum şi cooperarea în cadrul iniţiativelor regionale şi în domeniul securităţii apelor teritoriale din Marea Neagră.

Cei doi miniştri au subliniat importanţa dezvoltării cooperării militare în procesul de întărire a pilonilor de stabilitate în sud-estul zonei euro-atlantice şi în promovarea poziţiei geostrategice în cadrul Uniunii Europene şi al NATO.

Cu această ocazie, ministrul Gabriel Oprea a arătat că problematica securităţii regiunii extinse a Mării Negre şi ancorarea regiunii la arhitectura de securitate euro-atlantică, pornind de la principiile participării tuturor statelor la procesul de asigurare a securităţii şi al utilizării iniţiativelor regionale existente, sunt prioritare pentru România.

În ceea ce priveşte celelalte iniţiative de cooperare la Marea Neagră, ministrul român al Apărării a apreciat că BLACKSEAFOR va continua să joace un rol important în creşterea încrederii şi interoperabilităţii forţelor navale ale statelor riverane, iar BLACK SEA HARMONY va constitui instrumentul operaţional de combatere a ameninţărilor asimetrice din Marea Neagră.

Referitor la domeniul securităţii apelor teritoriale din Marea Neagră, ministrul Oprea a subliniat că întărirea securităţii maritime, prin dezvoltarea şi integrarea capacităţilor de supraveghere, se înscrie în preocupările importante de pe agendele NATO şi UE.

În acest context, ministrul român al Apărării a subliniat necesitatea unui dialog la nivel de specialişti privind iniţierea unui program de cooperare la Dunăre în domeniul securităţii, urmând ca rezultatul final să fie supus atenţiei conducerii celor două ministere ale apărării.

Gabriel Oprea a apreciat că prezenţa ministrului Anyu Angelov în România reprezintă o excelentă oportunitate de dezvoltare a relaţiilor între cele două armate, în cadrul convorbirilor fiind explorate proiecte de colaborare, cooperare şi pregătire în comun a militarilor la nivelul tuturor categoriilor de forţe

Sursa: agerpres.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii