Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:21 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Operaţia ATALANTA, Oceanul Indian, Ecuator Fregata Regele Ferdinand execută misiuni in emisfera sudică

ro

24 Oct, 2012 03:04 2032 Marime text

Intrată în operaţia ATALANTA pe data de 1 octombrie, fregata Regele Ferdinand acţionează sub comanda Forţelor Navale ale Uniunii Europene, EUNAVFOR în zona Oceanului Indian.

Zona în care EU NAVFOR ATALANTA operează cuprinde partea de sud a Marii Roşii, Golful Aden şi partea de vest a Oceanului Indian, inclusiv insula Seychelles. Zona de operatii include, de asemenea teritoriul de coastă somalez, precum şi apele sale teritoriale. Conform datelor furnizate pe site-ul oficial al operaţiei, această zonă reprezintă o suprafaţă de 2.000.000 mile marine pătrate (aproape 4 milioane km pătraţi sau echivalentul a de 30 de ori mărimea Angliei, de 10 ori dimensiunea Germaniei, sau de 7 ori dimensiunea Frantei sau Spaniei). Forţele implicate variaza în funcţie de perioada musonilor, care au un impact semnificativ asupra nivelului de piraterie. De obicei, sunt implicate 4 până la 7 nave de lupta de suprafaţă, 1 - 2 nave auxiliare şi 2 pana la 4 MPRAs. Incluzand bazele terestre în zona de operatii incadrarea cu personal a EU NAVFOR este formata din aproximativ 1.500 de militari.

Activităţile desfăşurate de fregata Regele Ferdinand în cadrul operaţiei ATALANTA au fost diverse, în ultima perioadă acoperind aproape toată gama de acţiuni antipiraterie pentru care s-a pregătit echipajul. Flexibilitatea pare a fi cuvântul de ordine în cadrul operaţiei Atalanta, modificările de program sau misiunile primite cu rapiditate impunând adaptarea rapidă la situaţiile create.

O misiune de cercetare a raionului de acţiune a permis elicopterului Puma Naval de la bordul navei să treacă Ecuatorul cu câteva ore înainte de a o face şi fregata. A fost realizată astfel încă o premieră pentru fregata Regele Ferdinand, prima navă militară românească care a depăşit prima şi cea mai lungă paralelă geografică şi care acţionează şi în emisfera sudică.

Ecuatorul, acest cerc imaginar pe suprafața Pământului, rezultat din intersecția cu planul care trece prin centrul lui, perpendicular pe axa polilor, împărțindu-l în două emisfere și reprezentând cercul de referință al latitudinii terestre, reprezintă încă o graniţă depăşită de navele Forţelor Navale Române, demonstrând astfel că-şi pot îndeplini misiunile şi pot acţiona acolo unde interesele României o cer.

Trecerea Ecuatorului a avut loc la finalul primei părţi a misiunii, în timpul deplasării fregatei spre portul destinat refacerii capacităţii de luptă. Cu acest prilej, a fost organizat la bord tradiţionalul botez marinăresc, de la care n-au lipsit Zeul Neptun, nimfele, piraţii, doctorul, frizerul şi alte personaje mitologice, momentul fiind savurat cu bucurie de fiecare membru al echipajului fregatei.

Cum a fost trecerea Ecuatorului pentru echipajul fregatei şi care au fost impresiile după botezul marinăresc?

Căpitan Bogdan Curcă, pilot de elicopter:

„A fost o mândrie şi o onoare că alături de faptul că mi-am îndeplinit misiunea de cercetare primită, am traversat paralelul zero, ajungând în emisfera sudică, cu câteva ore înaintea navei. Sunt un marinar adevărat, acum. Botezul marinăresc a fost un moment unic primit cu bucurie de echipaj. A fost bine organizat şi mă simt mândru."

Mm I Stroe Sorin Daniel, Departamentul senzori şi armamente

: „Pot spune că azi este o zi cu dublă semnificaţie pentru mine pentru că tot azi mi s-a născut prima fetiţă, Andreea Cătălina. E bine, e sănătoasă şi abia aştept să ajung acasă. Trecerea Ecuatorului este un moment unic care se trece la bilanţul personal al tău ca marinar."

Căpitan Grigoraş Maricel, meteorolog:

„A fost un moment deosebit, emoţionant, pentru că sunt primul meteorolog în misiune, care traversează Ecuatorul la bordul unei nave militare româneşti. În acelaşi timp, presupune şi o atenţie sporită pentru elaborarea prognozelor. Botezul marinăresc a fost un moment deosebit."

Comandor Mihai Panait, comandantul fregatei Regele Ferdinand: „Sunt foarte norocos, pentru că putea fi oricine comandant pe această navă deosebită şi cu acest echipaj al fregatei de un profesionalism ridicat. Este o premieră pentru Forţele Navale Române, este o premieră pentru noi marinarii militari să trecem în cealaltă emisferă, suntem la peste 4000 mile marine de portul Constanţa, portul nostru de bază. Este un sentiment deosebit pentru că ne aflăm la jumătatea misiunii. În tradiţia marinărească cei care au avut ocazia să traverseze Ecuatorul sunt naşii echipajului pentru acest moment, realizat astăzi într-o scurtă pauză operaţională. A fost un moment deosebit, echipajul s-a bucurat pentru acest privilegiu, de a traversa Ecuatorul."

Locotenent Cătălin Harabagiu, ofiţer de cart

„E plăcut să poţi trece de paralela zero şi să treci în Emisfera Sudică. Botezul a fost un moment de destindere, bine venit, suntem gata de treabă acum."

Caporal Popovici Anca Valentina, observator-semnalizator:

„A fost un moment inedit, nu cred că aş fi avut ocazia să trec peste Ecuator altfel. Botezul marinăresc de azi a fost distractiv; ne-a ajutat să ne detaşăm de tot ce ţine de munca de zi cu zi, de carturi, de dorul de acasă."

Căpitan-comandor Viorel Bold, şef Logistică: „Sunt la bordul fregatei din anul 2004, dar ziua de astăzi a reprezentat un element deosebit, având în vedere că am reuşit, după ani de muncă, să trecem în Emisfera Sudică. Botezul a fost un lucru deosebit, entuziasmul fiind cuvântul de ordine."

Mmp Iordache Veroniu, Departamentul electromecanic:

„Trecerea Ecuatorului a fost un moment deosebit pentru fiecare membru al echipajului, a fost un moment de genul Revelionului (aşteptat de toţi pe puntea heliport, dar fără distracţia specifică revelionului), au fost felicitările la miezul nopţii. Acesta e adevăratul botez marinăresc, la Ecuator. Un moment special, amintiri frumoase care vor rămâne pentru totdeauna."

Căpitan-comandor Ioan Marian, comandantul secund al fregatei: „Trecerea Ecuatorului a fost un moment de mare emoţie, un examen de maturitate pentru toţi cei de pe fregata Regele Ferdinand, o împlinire a activităţilor desfăşurate până acum. Suntem bucuroşi că am reuşit să asigurăm proiecţia forţei Forţelor Navale şi în emisfera sudică. Este o tradiţie ca marinarii să fie botezaţi la trecerea Ecuatorului, plătind astfel un tribut pentru navigarea în siguranţă pe mările şi oceanele lumii."

Căpitan-comandor Alexandru Mitel, comandant serviciu de luptă:

„Consider că este o oportunitate pentru mine să mă aflu la bordul navei la trecerea Ecuatorului. Botezul marinăresc a fost un moment deosebit, cel mai important de acest gen pentru mine."

Intrarea în Emisfera Sudică a reprezentat şi încheierea primei etape din cadrul misiunii desfăşurate de fregata Regele Ferdinand la Operaţia Atalanta. Concluziile? ... în corespondenţa viitoare de aici din zona operaţiei Atalanta.

Fregata Regele Ferdinand îşi continuă acţiunea în Oceanul Indian, acţionând sub comanda Forţelor Navale ale Uniunii Europene, EUNAVFOR în misiuni specifice luptei antipiraterie. Prin misiunile executate, echipajul fregatei Regele Ferdinand reprezintă cu profesionalism Forţele Navale Române şi contribuie activ la punerea în practică a politicii de securitate a României şi la îndeplinirea obiectivelor din Strategia de Securitate Naţională.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii