Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:27 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA Octavian Bitu, finul lui Bănicioiu, suspectat de șantaj și luare de mită

ro

23 Sep, 2015 13:18 2337 Marime text
 
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Octavian Bitu, director al Complexului Sportiv Național – Sala Polivalentă din București, aflat în subordinea Ministerul Tineretului și Sportului, pentru comiterea infracțiunilor de șantaj și luare de mită.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În perioada aprilie - august 2015, inculpatul Bitu Octavian, în calitate de director al Complexului Sportiv Național – Sala Polivalentă din București, a pretins de la un om de afaceri, denunțător în cauză, suma de 10.000 euro și foloase materiale constând în cedarea unei construcții deținute de firma denunțătorului către o firmă la care asociat, cu o cotă de 50%, să fie o persoană apropiată lui Bitu Octavian, în vederea valorificării construcției în activități comerciale.
Despre valoarea construcției, din care inculpatul Bitu Octavian a solicitat practic jumătate în scopul derulării de activități comerciale, denunțătorul a afirmat că este de minimum 180.000 euro, conform actelor contabile ale firmei.
 În schimbul banilor și foloaselor materiale pretinse, inculpatul Bitu Octavian l-a asigurat pe denunțător că va stinge procesul civil aflat în derulare între CSN Sala Polivalentă și firma acestuia din urmă și va prelungi contractul de închiriere a terenurilor pe care se află construcția respectivă.
 În același context, în schimbul banilor și foloaselor pretinse, inculpatul Bitu Octavian  s-a angajat față de același denunțător ca, la viitoarea licitație pentru închirierea terenurilor, câștigătoarea să fie o firmă la care denunțătorul și un apropiat al lui Bitu Octavian să fie asociați.
Pe terenurile pe care le închiriase de la Complexului Sportiv Național – Sala Polivalentă, firma denunțătorului construise o clădire pentru care, în cursul anului 2013, avea un contract de închiriere cu un restaurant.
În aceste condiții, în luna aprilie 2013, inculpatul Bitu Octavian, directorul CSN – Sala Polivalentă din București, a amenințat un alt om de afaceri, denunțător în cauză, că îi vor fi reziliate contractele de închiriere pentru terenuri, dacă nu va renunța la contractul de închiriere a construcției, astfel încât aceasta să fie închiriată unei firme indicate de inculpat.
În săptămâna ulterioară primei amenințări și în luna mai 2013, inculpatul Bitu Octavian a reiterat amenințările și l-a înștiințat pe denunțător că, dacă nu este de acord cu propunerile lui, va determina rezilierea contractului de închiriere a terenurilor pe care a fost construită clădirea.
 
La data de 1 septembrie 2015, în același scop, inculpatul Bitu Octavian  a primit de la unul dintre denunțători, suma de 10.000 lei, procurorii procedând la constatarea infracțiunii flagrante.
 
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.



Sursa foto: paginadepolitica.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii