Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:24 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oceanic-Club este membră în Comisia Națională pentru Cercetarea Antarcticii a Academiei Române

ro

13 Oct, 2012 12:28 1973 Marime text


Echipa pregătește două proiecte pentru susținerea dezvoltării relațiilor deschise României de regretatul explorator dr.ing. Teodor Negoiță, precum și pentru construirea unora noi. Toate acestea în vederea facilitării accesului unui număr cât mai mare de cercetători români în zona Antarcticii.

România are obligația morală față de memoria savantului Emil Racoviță, primul biolog din lume care a ajuns și a lucrat în Antarctica, să continue prezența științifică pe acest continent.

Implicarea S.E.O.P.M.M. Oceanic-Club în promovarea dezvoltării prezenței științifice românești în Antarctica este parte a strategiei propriului program operațional WoBi (World Biodiversity) lansat anul acesta, la începutul lunii octombrie.

Explorările românești în zonele polare

1897 – Emil Racovita este primul biolog din lume care explorează continentul înghețat din emisfera sudică în cadrul expediției internaționale “Belgica”.
1998 – Teodor Negoiță - participă la a 43-a expediție rusă în Antarctica.
2002/2003 - Teodor Negoiță - participă la a 19-a expediție Chineză în Antarctica.
2005/2006 – Teodor Negoiță organizează prima expediție națională științifică în Antarctica la stația "Law-Racovița" cu ocazia semnării protocolului de preluare de către România în co-administrare cu Australia, pentru o perioadă de zece ani, a acestei baze de cercetare.
2007 – Teodor Negoiță participă la a 52-a expediție rusă în Antarctica.

Stația australiano-română din Antarctica


În anul 1987 Australia a construit Stația Law pe actualul amplasament, fiind folosită de echipe de cercetare pentru perioada de vară polară.


Încununand eforturile întreprinse într-un program ambițios de peste 17 ani al cercetătorului și exploratorului român Dr. Ing. Teodor Negoiță și după 2 ani de negocieri, Australia a decis să transfere României Stația Law, urmând să se numească Stația Law - Racoviță printr-un protocol valabil între anii 2005 - 2015 cu posibilitate de prelungire.
La 20 Februarie 2006, a avut loc ceremonia de transfer a stației către partea română în prezența reprezentantului Guvernului Australiei, Prof. Dr. Michael Stodardt, șefilor stației vecine și a lui Teodor Gh. Negoiță.

Intrarea României în Antarctica printr-o stație permanentă reprezintă fără îndoială un pas important în afirmarea României pe plan internațional, numărul țărilor care se bucură de acest privilegiu nefiind prea mare.
Stația poartă numele primului explorator care a cercetat zona Dealurilor Larsemann, Anarctica de Est - Phillip Law și a lui Emil Racoviță, primul biolog din lume care a cercetat viața în Antarctica în cadrul expediției Belgica (1897 - 1899), Antarctica de Vest, sub America de Sud.

48 de expoziţii

Începând din anul 1995 echipa S.E.O.P.M.M. Oceanic-Club a organizat un număr de 48 de expediții în afara frontierelor României, dintre care 14 expediții științifice în cadrul programelor Explorator și Transfarica și 34 expediții educaționale pentru elevi și studenți în cadrul diviziei “Explorator Junior” a programului Explorator.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii