Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:42 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oamenii de știință au identificat gena care le permite macilor să producă morfină

ro

27 Jun, 2015 00:12 1439 Marime text
Oamenii de știință au identificat o genă cheie din genomul macilor care permite sintetizarea morfinei, deschizând calea pentru noi și performante metode de a produce această substanță atât de importantă pentru medicină, chiar fără a mai fi nevoie de cultivarea acestor flori, conform unui material publicat de Reuters.
Această descoperire vine după succesul înregistrat recent privind folosirea drojdiei de bere modificată genetic pentru a sintetiza anumite substanțe opiacee, cum ar fi morfina și codeina, dintr-un zahăr comun. Dacă procedeul de obținere a morfinei din drojdie de bere se va dovedi fiabil din punct de vedere comercial - fie pentru producătorii de medicamente fie pentru traficanții de droguri - nu este încă o certitudine, pentru că florile de mac sunt niște "fabrici naturale" extraordinar de eficiente.
"Macii nu vor fi înlocuiți peste noapte", susține profesorul Ian Graham, de la Universitatea din York, care a participat la descoperirea genei răspunzătoare de sinteza morfinei în aceste plante.
Chiar dacă extragerea opiaceelor din drojdie modificată genetic constituie în prezent o posibilitate reală, Ian Graham identifică mai multe avantaje din aplicarea acestor noi cunoștințe dobândite în obținerea unor plante de mac cu un randament sporit. "Faptul că am identificat această genă ne permite să obținem varietăți speciale de maci care să sintetizeze diferiți compuși", a declarat el pentru Reuters. Acest lucru poate duce la producția agricolă a unor substanțe precum noscapina, substanță care inhibă tusea dar care are efecte benefice și în anumite tipuri de cancer. De asemenea, devine posibilă obținerea de plante cu randament mai bun în sinteza morfinei.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii