Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:32 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O reţea de traficanţi de droguri de mare risc, destructurată

ro

25 Jun, 2015 16:15 2283 Marime text
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Brăila, au dispus, la data de 12 februarie 2015, trimiterea în judecată  a inculpaţilor:
 
    1. SANDU ALINA – (arestată preventiv în lipsă) pentru săvârşirea infracţiunilor de:
 
    - constituire de grup infracţional organizat, prevăzută de art. 367 alin. 1, alin. 2 şi alin. 3 Cod penal,
 
    - trafic de droguri de mare risc, în formă continuată, prevăzută de art. 2 alin. 2 din Legea nr. 143/2000 (republicată), cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal,
 
    - finanţarea săvârşirii infracţiunii de trafic de droguri de mare risc, în formă continuată, prevăzută de art. 9 din Legea nr. 143/2000 (republicată), cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal,
 
    -    toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal.
 
    2. TUDORACHE LEONARD CRISTIAN – (arestat preventiv) pentru săvârşirea infracţiunilor de:
 
    - constituire de grup infracţional organizat, prevăzută de art. 367 alin. 1, alin. 2 şi alin. 3 Cod penal;
 
    - trafic de droguri de risc şi de mare risc, în formă continuată, prevăzută de art. 2 alin. 1 şi alin. 2 din Legea nr. 143/2000 (republicată), cu aplicarea art. 35  alin. 1 Cod penal;
 
    - introducerea în ţară, fără drept, de droguri de risc şi de mare risc, prevăzută de art. 3 alin. 1 şi alin. 2 din Legea nr. 143/2000 (republicată);
 
    - toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal.
 
    3.  DOBRIŢA MARIAN – (arestat în altă cauză) pentru săvârşirea infracţiunilor de:
 
    - aderare la un grup infracţional organizat, prevăzută de art. 367 alin. 1, alin. 2 şi alin. 3 Cod penal, cu aplicarea art. 41 alin. 1 Cod penal;
 
    - trafic de droguri de mare risc, prevăzută de art. 2 alin. 2 din Legea nr. 143/2000 (republicată), cu aplicarea art. 41 alin. 1 Cod penal;
 
    - ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal.
 
    4.  RĂTUNZEANU VASILICĂ – (cercetată sub control judiciar) pentru săvârşirea infracţiunilor de:
 
    - aderare la un grup infracţional organizat, prevăzută de art. 367 alin. 1, alin. 2 şi alin. 3 Cod penal;
 
    - trafic de droguri de mare risc, în formă continuată, prevăzută de art. 2 alin. 2 din Legea nr. 143/2000 (republicată), cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal;
 
    -    ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal.
 
    5.  LEPĂDATU ROLANDO-VASILE – (arestat preventiv) pentru săvârşirea infracţiunilor de:
 
    - sprijinirea unui grup infracţional organizat, prevăzută de art. 367 alin. 1 şi alin. 2 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal şi art. 41 alin. 1 Cod penal;
 
    - trafic de droguri de risc şi de mare risc, în formă continuată, prevăzută de art. 2 alin. 1 şi alin. 2 din Legea nr. 143/2000 (republicată), cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal şi art. 41 alin. 1 Cod penal;
 
    - ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal.
 
    Din probatoriul administrat în cauză rezultă că pe teritoriul României a acţionat un grup infracţional organizat specializat în comiterea infracţiunii de trafic internaţional de droguri de mare risc (cocaină) şi trafic internaţional de droguri de risc (produse cannabice sub formă de haşiş) format din inculpata Sandu Alina, concubinul acesteia, cunoscut doar sub pseudonimul de „Emma Boema” şi inculpatul Tudorache Leonard-Cristian – zis „Tâmplaru”, grup infracţional care îşi derula o parte din activităţile infracţionale şi pe raza judeţului Brăila, zonă de unde îşi racola cărăuşii.
 
    Transportatorii drogurilor („cărăuşii”) erau recrutaţi în general din zonele rurale, din rândul tinerilor fără venituri şi cu educaţie precară. Aceştia erau conduşi în  Amsterdam – Olanda, unde erau puşi în legătură cu inculpata Sandu Alina,  rezidentă în Olanda, ce are o relaţie de concubinaj cu un cetăţean de culoare, posibil de origine nigeriană, ce se recomanda cu pseudonimul de „Emma Boema”.
 
    Făptuitorul cunoscut doar sub pseudonimul de „Emma Boema” şi inculpata Sandu Alina îi instruiau pe „cărăuşi” cu privire la ingerarea capsulelor cu cocaină, cantităţi ce variau între 500 şi 1.000 de grame, modul de comunicare cu ei şi destinatarul drogurilor, precum şi traseul de urmat. Aceştia primeau sume mici de bani pentru cheltuieli personale, urmând ca la finalizarea operaţiunii să primească aproximativ 10 - 20 de euro/capsulă de cocaină transportată.
 
    În urma investigaţiilor, au fost identificaţi inculpaţii Rătunzeanu Vasilică,  Dobriţa Marian,  Andrei Marius,  din judeţul Brăila, precum şi inculpata  Bîrsan Bianca Gabriela, din municipiul  Bucureşti, care în perioada ianuarie 2013 - ianuarie 2015 au efectuat mai multe transporturi de droguri în Europa pe relaţia Olanda–Anglia, Olanda–Cipru, Olanda-Franţa, Olanda-Spania şi Olanda-România.
 
    Cocaina era pusă la dispoziţie de inculpata Sandu Alina, si concubinul, „Emma Boema”, sau era adusă la locuinţa celor doi de alte persoane, de regulă de culoare, care o predau inculpatei şi concubinului ei, pentru ingurgitare şi transport către destinatari.
 
    Ulterior, la acest grup infracţional organizat au aderat şi alte persoane, după cum urmează:
 
    I.  Inculpata Bîrsan Bianca Gabriela.
 
    În vara anului 2013, aceasta inculpata Bîrsan Bianca Gabriela s-a deplasat în Amsterdam, fiind cazată la locuinţa inculpatei Sandu Alina.
 
    După circa trei săptămâni, timp în care inculpata Bîrsan Bianca Gabriela a acumulat datorii faţă de inculpata Sandu Alina, aceasta din urmă i-a propus să transporte capsule cu cocaină, urmând să fie plătită cu suma de 20 euro/capsulă transportată.
 
    Inculpata Bîrsan Bianca Gabriela a fost de acord cu propunerea făcută, asumându-şi rolul de „cărăuş”, activitate pe care a desfăşurat-o în perioada septembrie 2013 – ianuarie 2014.
 
    II. Inculpatul Rătunzeanu Vasilică.
 
    În luna decembrie 2013, la solicitarea inculpatei Sandu Alina,  inculpatul Tudorache Leonard-Cristian – zis „Tâmplaru”, l-a racolat pe  vărul său - inculpatul Rătunzeanu Vasilică, în vederea efectuării de transporturi de droguri  către diferite state europene.
 
    După obţinerea acordului inculpatului Rătunzeanu Vasilică de a se deplasa în Olanda (fără a-i spune iniţial ce fel de muncă va executa), inculpatul Tudorache Leonard-Cristian i-a asigurat deplasarea pe ruta România - Olanda, plătindu-i contravaloarea biletului de călătorie. Pentru această activitate de recrutate, inculpatul Tudorache Leonard-Cristian a fost plătit de către inculpata Sandu Alina cu suma de 200 de euro.
Inculpatul  Rătunzeanu Vasilică  a fost determinat de către inculpata Sandu Alina, concubinul acesteia - „Emma Boema” şi inculpatul Tudorache Leonard-Cristian să transporte droguri de mare risc în ţări europene.
Şi acesta a fost de acord cu rolul propus, îndeplinind funcţia de „cărăuş” în perioada decembrie 2013 – ianuarie 2015.
 
    III. Numitul Andrei Marius, zis „Bibică”.
Acesta a fost racolat în luna decembrie 2013 de către consăteanul său - inculpatul Rătunzeanu Vasilică, l-a solicitarea inculpatei Sandu Alina.
Inculpata l-a determinat şi pe acesta să îndeplinească rolul de transportator al cocainei, sus-numitul acceptând.
Numitul Andrei Marius, zis „Bibică” a îndeplinit funcţia de „cărăuş” în perioada decembrie 2013 – aprilie 2014, fiind prins de autorităţile cipriote la data de 30 aprilie 2014, pe aeroportul Paphos, în timp ce încerca să introducă în Cipru cantitatea de 970 de grame de cocaină. În prezent acesta execută în Cipru o pedeapsă de 11 ani închisoare, aplicată pentru faptele sale.
 
    IV. Inculpatul Dobriţa Marian.
Acesta a fost racolat pentru a transporta droguri, în luna mai 2014, de către consăteanul său - inculpatul Rătunzeanu Vasilică, la solicitarea inculpatei Sandu Alina. Deplasarea în Olanda a făcut-o împreună cu Rătunzeanu Vasilică.
Nici acest inculpat nu a cunoscut iniţial scopul deplasării către Olanda, aflând acest lucru abia la ajungerea la destinaţie; inculpata Sandu Alina  şi inculpatul Rătunzeanu Vasilică i-au explicat ce anume trebuia să facă. Costul deplasării a fost suportat de către Sandu Alina, biletul fiind plătit din Olanda.
Inculpatul Dobriţa Marian a fost cazat de către inculpata Sandu Alina, împreună cu inculpatul Rătunzeanu Vasilică. Acest inculpat a efectuat un singur transport, în luna mai 2014, către Cipru.
 
    V. Inculpatul Lepădatu Rolando-Vasile.
Acesta a aderat şi a sprijinit grupul infracţional organizat în cursul anului 2014, racolându, la instigarea inculpatei Sandu Alina, în scopul de a transporta droguri din Brazilia către Africa.
 
În urma cercetărilor effectuate s-a că membrii grupului infracţional au transportat o cantitate minimă de 14.863 grame cocaină ingerată (având o valoare de piaţă de 1.486.300 euro), şi 7 kg. cannabis (având o valoare de piaţă de 70.000 – 84.000 euro).:
 
 
TRANSPORTURI DE DROGURI EFECTUATE:
 
În perioada martie 2013 – ianuarie 2015 inculpatul Tudorache Leonard Cristian a efectuat următoarele transporturi de droguri:
 
I.    Martie 2013 - 68 capsule de cocaină (680 grame), ingurgitate, transportate pe relaţia Amsterdam - Larnaca – Cipru. 
       
II.    Aprilie 2013 - 43 capsule de cocaină (430 grame), ingurgitate. Acestea au fost duse la locuinţa inculpatei Sandu Alina de o persoană de culoare, fiindu-i predate inculpatului pentru înghiţire. După ingurgitare, inculpatul s-a deplasat cu trenul către Charleroi – Bruxelles – Belgia, de unde a plecat cu avionul către aeroportul Paphos – Cipru.
 
III.    Aprilie 2013 - 45 capsule de cocaină (450 grame), înghiţită. Acestea au fost transportate cu trenul pe traseul Amsterdam – Bruxelles – Lyon.
 
 
IV.    Mai 2013 -  50 capsule de cocaină (500 grame), înghiţită, transportată  cu trenul în Italia – Padova.
 
V.    La 15 decembrie 2013 inculpatul a transportat 33 capsule de cocaină (330 grame) către o destinaţie care nu a fost determinată.
 
VI.    Noiembrie 2014 – inculpatul s-a deplasat în Brazilia, de unde a transportat un troller în care se afla cocaină către Burundi, după ce a făcut escale în Etiopia şi Kenya.
 
VII.    La data de 28 ianuarie 2015, în contul achitării unei datorii mai vechi,  a procurat de la o persoană de cetăţenie surinameză, droguri de mare risc (comprimate „ecstasy”, pulbere de comprimate   „ecstasy”) şi droguri de risc (cannabis şi rezină de cannabis), pe care le-a deţinut până la data de 29 ianuarie 2015, dată la care le-a expediat din Olanda către România prin intermediul unui autocar. Inculpatul s-a deplasat simultan cu autocarul, iar la data de 30 ianuarie 2015, după introducerea în ţară a drogurilor de risc şi de mare risc procurate de la persoana de cetăţenie surinameză, le-a preluat de la un destinatar pe numele cărora fuseseră expediate, şi le-a deţinut la domiciliu, până la descoperirea lor de către organele de poliţie.
 
 
În perioada septembrie 2013 – ianuarie 2014, inculpata Bîrsan Bianca Gabriela a efectuat următoarele transporturi cu cocaină ingurgitată:
 
I.    Circa 82 – 84 capsule cu cocaină (820-840 grame) din Amsterdam către Cipru – Paphos. 
 
II.    Circa 80 capsule cu cocaină (800 grame) transportate din Rotterdam către Roma (cu avionul), apoi la Padova (cu trenul).
 
III.    Circa 80 capsule cu cocaină (800 grame) transportate din Olanda către Napoli – Italia, (deplasarea s-a efectuat atât cu avionul cât şi cu trenul).
 
IV.    Circa 70 capsule cu cocaină (700 grame) transportate din Olanda către Gran Canaria – Las Palmas, zburând din aeroportul Charleroi – Belgia.
 
V.    86 capsule cu cocaină (cu greutatea brută de 1.110 grame, conţinând 860 grame de cocaină); la 8 ianuarie 2014 inculpata a fost depistată de autorităţile belgiene pe aeroportul Charleroi – Bruxelles, având asupra sa un bilet de avion pe ruta Bruxelles – Paphos (Cipru).
Cantitatea de cocaină transportată în aceste cinci deplasări însumează 3.980 grame.
 
 
Inculpatul  Rătunzeanu Vasilică  a efectuat următoarele transporturi de droguri:
 
I.    Decembrie 2013 – un transport de 68 capsule de cocaină (680 grame) în Larnaca (Cipru).
 
II.    Decembrie 2013 – un transport de 61 capsule de cocaină (610 grame) în Paphos (Cipru).
 
III.    Decembrie 2013 – un transport de 68 capsule de cocaină (680 grame) în Las Palmas (Spania).
 
IV.    La data de 20 ianuarie 2014     - un transport de 68 de capsule de cocaină (680 grame) către Cipru.
 
V.    Aprilie 2014 - un transport de 40 de capsule de cocaină (400 grame) în Lyon – Franţa. Deplasarea s-a efectuat cu trenul din Belgia, Bruxelles.
 
VI.    Aprilie 2014 - un transport de 40 de capsule de cocaină (400 grame) în Milano-Italia, via Bruxelles. 
 
VII.     Decembrie 2014 - Din investigaţii a rezultat că inculpatul Rătunzeanu Vasilică s-a deplasat la Amsterdam, (la solicitarea lui inculpatei Sandu Alina), pentru a efectua o cursă spre Lyon. După ce a înghiţit circa 40 de capsule de cocaină (400 grame), s-a deplasat la Bruxelles pentru a lua trenul de mare viteză către Lyon, însă din cauza unei greve, a trebuit să se cazeze la un hotel din Bruxelles, continuându-şi călătoria a doua zi.
 
VIII.    Ianuarie 2015 – inculpatul a fost contactat de către inculpata Sandu Alina, care i-a solicitat să se deplaseze la Amsterdam, pentru a transporta droguri. Inculpata i-a plătit biletul de deplasare, însă la ajungerea inculpatului Rătunzeanu Vasilică  la destinaţie nu a mai fost aşteptat de nimeni, întrucât vărul său - inculpatul Tudorache Leonard-Cristian fusese prins de poliţie, iar inculpata a vrut să rupă orice contact care ar fi deconspirat-o. Inculpata i-a comunicat şi inculpatului Rătunzeanu Vasilică  despre prinderea inculpatului Tudorache Leonard-Cristian.
 
Numitul Andrei Marius, zis „Bibică” a efectuat pentru inculpata Sandu Alina următoarele transporturi de cocaină:
 
I. Decembrie 2013 - 7 kg de cannabis şi 69 capsule de cocaină (690 grame) către Cipru.
 
II. Ianuarie 2014 – o valiză cu 45 capsule de cocaină (450 grame) în Lyon – Franţa.
 
III. Februarie 2014 - a transportat 55 capsule cu cocaină (550 grame) în Cipru.
 
IV. 4 Martie 2014 – Cipru - 40 peleţi de cocaină (400 grame).
 
V. Martie 2014 - Franţa a transportat o cantitate de cocaină pentru Hadjira şi nu a primit  suma de bani stabilită şi care reprezenta contravaloarea drogurilor.
 
VI. Aprilie 2014 – 883,44 de grame de cocaină (75 capsule) către Paphos – Cipru. Numitul Andrei Marius a fost arestat de autorităţile cipriote pe aeroport, la introducerea drogurilor în această ţară.
 
Cantitatea certă de cocaină transportată de acest inculpat însumează 2.973,44 grame. În afară de aceasta a mai transportat şi 7 kg. cannabis.
 
Inculpatul Dobriţa Marian a efectuat un singur transport de cocaină:
I.   Mai 2014 – 20 capsule cu cocaină în Larnaca (Cipru).
Cantitatea de cocaină transportată de acest inculpat este de 200 grame.
 
Prezenta cauză a fost efectuată cu sprijinul Eurojust, al autorităţilor judiciare din  Republica Cipru, Regatului Belgiei şi Ţărilor de Jos.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii