Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:48 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O poză cum n-ați mai văzut Jean Constantin-grănicer. Orșova 4 mai 1950

ro

03 Aug, 2016 07:43 227675 Marime text
Pagina  Facebook.com/Romania-in-negru-pe-alb-photo este, pentru doritori, o oază de amintiri plăcute, în imagini, așa cum se prezintă, în alb și negru.

Tot răsfoind pagina memorială de Facebook amintită nu mică ne-a fost mirarea când, la un moment dat am găsit o fotografie prezentată scurt: 1950-Jean Constantin, în tinerețe.
Unde l-am descoperit pe Jean Constantin în timp ce era militar în termen, la o unitate militară de grăniceri din Orșova.
Potrivit administratorului paginii Facebook.com/Romania-in-negru-pe-alb-photo, căruia îi mulțumim pentru acceptul de a prelua această fotografie, pe verso-ul fotografiei scrie: 4 Mai 1950 – Orsova, Dimitroiu, Decebal, Jean, Nicu. 

Despre Jean Constantin

Jean Constantin, pe numele său complet, Constantin Cornel Jean, unul dintre marii actori ai României, a văzut lumina zilei la Techirghiol, în august 1927.  
 
Despre Jean Constantin s-a spus în nenumărate rânduri că ar fi fost de etnie romă, dând viaţă, cu măiestrie, multor personaje creionate în această direcţie sau interpretând roluri de turc, culoarea măslinie a tenului său întărind concepţiile unora. În realitate însă, aşa cum spunea şi el de câte ori avea ocazia, era pe jumătate grec, pe jumătate român.

„Mama mea era grecoaică venită cu părinții de la Salonic prin aproximativ 1880 și se numea Caliopi Stavreg Zaharia. Tatăl meu era român, Dumitru Jean, și era conductor arhitect”, spunea Jean Constantin, în ultimul său interviu, acordat publicaţiei Libertatea.  

 
Printre personajele cărora le-a dat viaţă se numără cele din seria „B.D. (Brigada Diverse)”, din filmele de acţiune şi de comedie ale regizorului Sergiu Nicolaescu, din „Eu, tu şi… Ovidiu”, „Chiriţa în Iaşi”, „A doua cădere a Constantinopolului”, „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii” sau din serialele de televiziune „Toate pânzele sus” şi „Revolta Haiducilor”.
A murit, la Constanța, pe 26 mai 2010.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii