Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:15 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O nouă rundă de negocieri între FMI şi Guvern

ro

06 Dec, 2014 10:17 1679 Marime text

Negocierile dintre Guvern şi Fondul Monetar Intenaţional se reiau astăzi, de la ora 11.00, la Ministerul Finanțelor.

Noua rundă de negocieri vine după ce, deşi guvernul a încercat să îi convingă pe creditorii internaţionali să accepte un deficit mai mare decât acel 1,4% de la care au pornit discuţiie, FMI a jucat dur şi a cerut un procentaj mult mai mic decât cel negociat iniţial. Pretenţiile Fondului strică toate planurile Guvernului, precum suplimentarea bugetului Apărării ori reluarea programelor de infrastructură, ignorate în acest an.

FMI şi Comisia Europeană ar dori un deficit bugetar pentru anul viitor de doar 0,9%. Ţinta deja stabilită era de 1,4%. Însă chiar şi acest prag este dificil de atins şi, pentru sunt constrângeri mari, dar şi cheltuili promise uriaşe, guvernul de la Bucureşti încearcă să obţuină nişte derogări, pentru a se putea duce cu deficitul la 2,1%.

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri: „Cred că nu se va rupe niciun acord cu FMI, dar mai spun un lucru, dincolo de acordul cu FMI. Esenţială este relaţia noastră cu Comisia Europeană, acolo sunt marile probleme. Nu aş vrea totuşi să fim elevii-model acceptând nişte condiţii care ne împiedică să ne dezvoltăm în ritm accelerat. Pentru mine ca prim-ministru şi guvernul meu este inacceptabil un deficit de 0,9”, informează Digi24.ro.

Guvernul şi-a construit proiectul de buget pe 2015 având prevăzut un deficit de 1,4 la sută din Produsul Intern Brut. Cu alte cuvinte, aproape 10 miliarde de lei peste ce venituri adună.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii