Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:38 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O nouă misiune în Afganistan. Rechinii Albi se pregătesc intens

ro

16 Jun, 2016 22:13 3176 Marime text
Militarii Batalionului 341 Infanterie Protecţia Forţei „Rechinii Albi” s-au antrenat în Poligonul Babadag din judeţul Tulcea, în vederea participării la misiunea NATO Resolute Support în teatrul de operații din Afganistan, începând cu luna august.
  
S-au executat trageri de luptă cu muniţie reală cu armamentul de pe tehnica de luptă şi din dotare, combinate cu patrule de culegere de date şi informaţii, desfășurate pe intinerarii presărate cu mici injecţii ale celulei OPFOR (oposite forces) a detașamentului. Incidentele s-au materializat în teren prin focuri de armă ale inamicului, avarierea tehnicii, răniţi la bord, teren minat, posibile DEI (dispozitive explozive improvizate) depistate. Incidentele simulate au solicitat reacţia rapidă a militarilor, astfel încât aceştia s-au antrenat şi au acţionat conform procedurilor de operare din teatrele de operaţii. Scenariul exerciţiilor a fost special planificat pentru a evalua nivelul de instruire al Rechinilor Albi, la nivel companie.        
 
Plutonul a primit misiunea de a executa o patrulă pe un intinerariu stabilit, în scopul culegerii de date şi informaţii utile, dintr-un sat vecin. Comandantul de pluton, sublocotenentul Cristea Andrei şi-a instruit oamenii şi le-a comunicat ultimele detalii. A urmat un drum cunoscut, dar imprevizibil. Comandantul de pluton ordonă: „executaţi 5 - 25”. Se deschid obloanele transportoarelor, militarii se pun în mişcare. Încet, fără grabă şi cu ochii în patru.
 

”În acest fel se poate descrie modul în care aceştia se depărtează de transportoare. Zona a fost cercetată şi este sigură, ne punem din nou în mişcare. Cum fiecare militar ştie exact ce are de făcut, suntem siguri că exerciţiul se va desfăşura ca la carte. Următoarea „staţie” este ceva mai antrenantă, în teren se văd indicii, semn că nu departe de drum se află un posibil dispozitiv exploziv improvizat (DEI) ce ar putea pune viaţa militarilor în primejdie", descrie locotenentul pas cu pas ce se întâmplă la exerciţiu.

 
Au urmat comenzi specifice militarilor, cercetări ale zonei, "curăţarea" locului, focuri de armă, comenzi, rapoarte, un militar "rănit". S-a încercat crearea unei situaţii reale în Afganistan “jucate” de Rechinii Albi pe timpul pregătirii pentru misiune, în Poligonul Babadag.
 
La fiecare dintre acestea, militarii au acţionat cu profesionalism, iar rezultatele au fost foarte bune. Militarii Batalionului de Infanterie Protecția Forței Rechinii Albi continuă pregătirea pentru misiune, în următoarea destinaţie - Poligonul Cincu.
 
Pregătirea pentru misiune nu este una ușoară, în spatele exercițiilor din teren stă multă muncă, susținută cu responsabilitate de către fiecare Rechin Alb ce face parte din compunerea Batalionului de Infanterie Protecția Forței.           
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii