Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:00 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O fostă gimnastă americană susține că soții Karolyi au „închis ochii“ când ea a fost abuzată sexual

ro

28 Oct, 2016 22:54 1574 Marime text
O ex-componentă a lotului de gimnastică artistică a SUA a dat în judecată federația americană de profil, fosta sportivă susținând că soții Bela și Martha Karolyi au ''închis ochii'' când ea a fost abuzată sexual de un medic al echipei, informează Associated Press.
 
Bela și Martha Karolyi, celebri antrenori de origine română, sunt menționați în plângerea depusă de fosta gimnastă, în vârstă de 24 de ani, al cărei nume nu a fost dezvăluit. Ea pretinde că medicul Larry Nassar a abuzat-o sexual în mod repetat în perioada în care ea a făcut parte din lotul SUA, între 2006 și 2011.
 
Nu este primul caz în care Larry Nassar este acuzat de abuzuri sexuale, însă este prima oară când în acest context sunt menționați soții Karolyi.
 
Potrivit plângerii, depuse joi la Los Angeles, soții Karolyi știau că sportiva este abuzată sexual de Nassar, însă nu au făcut nimic pentru ca acest lucru să înceteze.
 
Soții Karolyi nu au răspuns mesajelor în care erau rugați să comenteze aceste afirmații.
 
În trecut, avocatul lui Nassar a respins vehement acuzațiile asemănătoare formulate de alte două gimnaste. Nassar nu a fost pus deocamdată sub acuzare.
 
Potrivit plângerii, soții Karolyi au creat un ''mediu toxic'' care a permis comiterea acestor abuzuri la ferma lor situată la nord de orașul Houston, unde gimnastele locuiau în bungalouri în timpul antrenamentelor, iar de îngrijirea lor se ocupa doctorul Nassar.
 
Soții Karolyi, actualul președinte al Federației americane de gimnastică (USA Gymnastics) și foști președinți ai acestui for sunt acuzați de fosta sportivă că știau de faptele comise de Nassar, însă au preferat să închidă ochii.
 
În plângerea depusă joi, soții Karolyi sunt acuzați de propriul lor comportament abuziv. Mai precis, el le-ar fi lovit pe gimnaste, le-ar fi zgâriat până au ajuns să sângereze, le-au lipsit de mâncare și de apă și de contactul cu părinții și au făcut comentarii depreciative despre fizicul lor.
 
Printre președinții federației sunt numiți Steve Penny și Robert Colarossi, care au ignorat acuzațiile aduse lui Nassar, pentru ca reputația USA Gymnastics să nu fie afectată.
 
USA Gymnastics, vorbind în numele lui Penny și Colarossi, a negat acuzațiile și a declarat că învinuirile aduse lui Nassar sunt tulburătoare.
 
Federația indicase anterior că a rupt legăturile cu Nassar, când Penny s-a adresat autorităților imediat ce a aflat despre îngrijorările sportivelor legate de acest medic, în vara anului 2015.
 
Acuzații asemănătoare i-au fost aduse lui Nassar într-o altă plângere depusă în California, luna trecută, și alte cel puțin 20 de femei se gândesc să se adreseze justiției în legătură cu activitatea depusă de acesta la clinica de medicină sportivă a Michigan State University.
 
Cele mai vechi acuzații se referă la anul 1996, în care Nassar a fost angajat de USA Gymnastics.
 
Deși gimnastele americane au înregistrat mari succese sub coordonarea soților Karolyi, metodele de antrenament ale celor doi nu au fost scutite de critici.
 
Gimnasta de origine română Dominique Moceanu, care a participat la Jocurile Olimpice din 1996, a afirmat că soții Karolyi au abuzat-o uneori verbal, emoțional și fizic în timpul carierei sale, criticând-o pentru greutate și pentru conformația fizică.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii