Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:37 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

”Niciun partid din România nu își va asigura majoritatea absolută în următoarele alegeri”

ro

02 Jun, 2016 13:29 1799 Marime text
Președintele Klaus Iohannis l-a numit în noiembrie anul trecut pe Dacian Cioloș, fost comisar european, să formeze un guvern tehnocrat cu un mandat de un an, pentru a-l înlocui pe premierul de stânga Victor Ponta, care a demisionat după incendiul devastator din ”clubul morții”.
 

”Termenul lui Cioloș expiră după alegerile de la sfârșitul anului când trebuie găsit un alt guvern care să accepte provocarea construirii economiei acestui stat membru al Uniunii Europene și să atragă investitorii, împiedicați de un nivel ridicat de corupție”, scrie Reuters.

 
Laurențiu-Mihai Ștefan, consilierul pe politică internă al lui Klaus Iohannis, a punctat, într-o declarație la Summitul pentru Investiții în Europa de Est, organizat de Reuters (Reuters Eastern Europe Investment Summit), că cele două mari partide — social democrații de stânga (PSD) și rivalii lor politici, liberalii centriști (PNL) — ar obține fiecare în jur de 32-35% din voturi, mai puțin de 50% pentru a propune un premier.
 

”Fosta coaliție de stânga la putere în România reprezintă o șansă bună de forțe care să totalizeze voturi în alegerile parlamentare din decembrie, dar este puțin probabil să obțină suficient sprijin pentru a forma un guvern”, a declarat, ieri, un consilier al președintelui României pentru agenția Reuters.

 
Potrivit acestuia, orice alianță electorală între social democrați și două partide mai mici nu va atinge pragul necesar de 50%. Ștefan, care a lucrat un deceniu la Ambasada SUA din București până în 2015, a declarat că niciun partid politic din România, chiar și cu sprijinul unor aliați mai mici preelectorali, nu ar putea obține majoritatea absolută de locuri în Parlament.
 

„Actualul cabinet de tehnocrați al lui Ciolos, care cuprinde în cea mai mare parte personal al Comisiei Europene, diplomați și lideri ai societății civile, este o premieră în 26 de ani de post-comunism în România”, amintește Reuters.

 
Ștefan, care se așteaptă la o rată scăzută de participare la alegeri, a mai declarat că Iohannis va face presiuni pentru un guvern care să mențină România ca "un actor credibil în Uniunea Europeană" și să contribuie la un mediu de afaceri predictibil și prietenos.
 
Potrivit acestuia, în condițiile în care niciun partid nu va câștiga majoritatea care să-i permită formarea pe cont propriu a unui guvern, nu este exclusă numirea unui alt tehnocrat ca prim-ministru.
 

"Evident, președintele va fi în căutarea unui prim-ministru. Vom vedea dacă este un prim-ministru politic sau unul cu o carieră politică mai scurtă, să nu mai vorbim chiar și de un tehnocrat... există încă multe semne de întrebare", a apreciat Ștefan, citatd e Agerpres.

 
Întrebat dacă Cioloș și-ar putea păstra postul, Ștefan a răspuns: "Este un avantaj pentru politica românească. Vorbind la nivel foarte abstract, eu cred că România și partidele din România ar putea avea o sursă valoroasă dacă el decide să intre în arenă (după alegeri)".
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii