Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:29 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Niciun ofiter al fostei Securitati din Romania nu a fost condamnat (video)

ro

21 Apr, 2010 01:26 1418 Marime text

cimitir_.jpgEste concluzia prezentată astăzi la Alba Iulia de coordonatorul Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România, Marius Oprea. În Alba au fost descoperite în ultimii trei ani şi deshumate prin metode arheologice, două victime ale Securităţi, la Sălciua şi Dealul Capsei.

La Alba Iulia a fost deschis Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România. Reprezentanţii acestuia au ajuns la concluzia că ofiţerii fostei Securităţi din România nu au fost condamnaţi.

Din cauza modificărilor instituţionale apărute în ultima perioadă, investigaţiile speciale ale Institutului au fost oprite, iar o parte a personalului a fost îndepărtat din cadrul instituţiei. Centrul are doar doi angajaţi şi este susţinut financiar de Fundaţia Konard Adenauer din Germania.Specialiştii spun că investigarea crimelor regimului comunist va continua, pentru că România are nevoie de o reconciliere cu trecutul.

Marius Oprea susţine că în vara acestui an va fi reluată campania de cercetare în zona Muntele Mare. Aici au fost descoperite până acum cazematele în care au stat partizanii din grupul Dabija.

Istoricul spune că n-a fost suficientă doar condamnarea oficială a regimului instaurat în România după 1948 în faţa Parlamentului . Oprea susţine că cele mai multe piedici în învestigaţiile pe care le-a desfăşurat le-a întâmpinat din partea autorităţilor statului.

Istoricii spun că una din gropile comune din Alba, unde erau aruncaţi la întâmplare opozanţii regimului comuninist, a fost descoperită la Vinţu de Jos. Aici în anii 50 a funcţionat un lagăr de muncă pentru deţinuţii politici de la Penitenciarul Aiud. Unii dintre deţinuţi au fost executaţi, rămăşiţele lor au fost descoperite întâmplător în 1991.

Victimele sunt identificate pe baza documentelor de arhivă, dar şi cu ajutorul mărturiilor orale ale unor contemporani. Cercetătorii spun că în anii comunismului au fost executate ilegal în România 10 mii de persoane. În arhivele fostei Securităţi, moartea acestor oameni este trecută ca încercare de fugă de sub escortă.

Sursa: realitatea.net

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii