Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:10 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nawrez a devenit sărbătoare oficială a turco-tătarilor din România. Cine este iniţiatorul legii. Ce este Nawrez

ro

26 Nov, 2015 00:59 4666 Marime text
Ieri, Camera Deputaţilor, decizională în astfel de cazuri, a adoptat cu 238 de voturi pentru și o abţinere, proiectul de lege privind declararea zilei de 21 martie ca Sărbătoarea Sosirii Primăverii, pentru membrii minorităţii tătare turco-musulmane din România, denumită Nawrez.

Proiectul de lege, care are ca iniţiator pe deputatul ales pe listele Uniunii Democrate a Turco-Tătarilor Musulmani din România, Amet Varol, dar şi alţi colegi din Parlamentul României, fusese adoptat de Senatul României în şedinţa din 22 septembrie anul acesta.
„Noi nu am cerut ca această sărbătoare să fie una liberă legal. Am vrut doar ca acest eveniment să fie recunoscută legal ca o sărbătoare a noastră, pentru că este cel mai important eveniment, după Bayram”, ne-a declarat Amet Varol.
Dintre parlamentarii care au sprijinit această iniţiativă legislativă a deputatului Varol Amet, îi amintim şi pe deputaţii constănţeni Radu Babuş, Andrei Razvan Condurăţeanu, Mircea Titus Dobre, Gheorghe Dragomir, Mihai Lupu sau Victor Manea.

Ce este Nawrez
Sărbătorit an de an, pe 21 martie, Nawrez-ul vine odată cu noul an astrologic şi zodiacal, momentul echinocţiului de primăvară. Este o sărbătoare foarte veche a lumii tătare, în care se celebrează Anul Nou (din persană - nev: nou, ruz: an) şi sosirea primăverii.
Potrivit tatar-tatarman.blogspot.ro, pentru comunitatea tătară din Dobrogea Nawrez este unul din cele mai aşteptate evenimente ale anului. Femeile pregătesc casa şi curtea în întâmpinarea Nawrez-ului şi gătesc diferite mâncăruri tradiţionale. Se vopsesc ouă, existând şi o vorbă precum că până nu cade coaja de ou pe jos nu vine primăvara.
Bărbaţii merg la geamie rugându-se pentru un an îmbelşugat iar la întoarcere, prin faptul că aduceau vestea acasă, "oficializau" sosirea primăverii.
Copiii merg la colindat vecinii şi rudele împodobind o creangă de copac înverzită cu flori de primavara (nawrez şeşekleri) ...
Nawrez keldî korînîz
Korîmnîgîn berînîz
Cennet bolsîn cerînîz
A za, nawrezîm mubarek.
(...)
Fiecare dintre cei colindaţi adaugă la acel bayrak (steag), de fapt o creangă înmugurită, diferite obiecte precum batiste, marame, batice, şi le dăruiesc copiilor ouă vopsite, fructe, dulciuri ori bani.
În prezent nu se mai practică decât în cadrul unor festivităţi organizate, cu scopul conservării acestui frumos obicei tradiţional tătăresc.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Tatar nemultumit 26 Nov, 2015 22:57 Rusine sa iti fie cel care ii critici!
  • Tatar 26 Nov, 2015 22:55 Intai invata sa scrii corect gramatical "un baiat". Daca as fi asa de dezinformat ca tine, mai bine n-as mai fi comentat. Sa fii avut tu atatia ani de scoala cat au acesti domni pe care dumneata ii critici; sau macar de ai fi trecut pe la scoala. Daca ai vrut sa pari interesant si intelectual, ai dat doar dovada de prostie. Imi pare rau, dar este strict problema ta daca abia de frecventezi geamia si nu ii vezi. Trebuie sa ne conservam traditiile si obiceiurile. Daca nu facem asta, nu ne mai putem considera tatari! Felicitari dl. deputat al UDTTTMR, Amet Varol!
  • un baiat 26 Nov, 2015 19:11 ce legatura are nawrezul cu religia islamica a tatarilor?. este doar o intoarcere la paganism . dl varol amet si alti lideri ai uniunii samai vina pe la geamie sa mai invete religie islamica adevaratele precepte si dupa sa dea initiative legislative. cu initiative din astea in curand ne vom ruga ca pe vreme samanilor. rusine amet varol si eserghep