Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:59 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Musulmanii din România celebrează de astăzi Kurban Bayram-ul

ro

24 Sep, 2015 08:56 2349 Marime text
Peste 70.000 de credincioşii musulmani din România celebrează de astăzi, timp de patru zile, Kurban Bayram (Sărbătoarea Sacrificiului), unul dintre cele mai importante evenimente din religia islamică, ce are loc la finalul pelerinajului organizat la locurile sfinte de la Mecca.
Această Sărbătoare a Sacrificiului comemorează gestul de sacrificiu al Profetului Ibrahim (Avraam, pentru iudeo-creştini), cel care, pus să aleagă între dragostea faţă de unicul său fiu şi adoraţia lui Allah, optează pentru confirmarea devoţiunii faţă de divinitate. Potrivit Coranului, pentru a-şi exprima credinţa necondiţionată, Ibrahim se arată pregătit să-şi sacrifice fiul, pe Ismail, dar Creatorul, văzându-i determinarea şi neclintita credinţă îl trimite pe Arhanghelul Gabriel cu un berbec pe altarul sacrificiului. Astfel, lama cuţitului taie animalul şi nu pe copilul mult iubit, ziua aceasta fiind celebrată de lumea musulmană ca Sărbătoarea Sacrificiului.
Tradiţia sacrificării unui animal (berbec, oaie, cămilă, bivol sau capră) cu prilejul acestei sărbători de către fiecare musulman adult şi înstărit a apărut în anul al II-lea al islamului, credinciosul musulman oferind în dar nevoiaşilor 2/3 din animalul jerfit şi oprind pentru cina din familie doar 1/3 din Kurban. Familiile de musulmani petrec împreună, îşi vizitează rudele, copiii colindă.
La Constanţa, Muftiul Muurat Iusuf oficiază slujba de Kurban Bayram, în această dimineaţă, de la ora 07:36, la Geamia Hunkiar. Vor urma mai multe ritualuri ale sacrificării berbecului, în diverse gospodării, şi va oferi 2000 de pachete ce vor conţine carne de kurban pentru  familiile nevoiaşe din judeţele Constanţa,Tulcea şi Cǎlǎraşi. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii