Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:48 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE 2 MFP, nu își asumă proiectul și nu îl va semna Cresc contribuțiile de asigurări ale angajaților

ro

07 Sep, 2016 07:34 1932 Marime text
Contribuţiile de asigurări sociale (CAS) ale angajatului vor fi majorate de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%, potrivit proiectului de modificare a Codului fiscal obţinut de Profit.ro.
 
În schimb, angajatorii vor fi scutiţi de CAS pentru condiţii normale de muncă, precum şi de CASS. Măsura va afecta persoanele cu activităţi independente care, în prezent, datorează 10,5% şi 5,5%.
 
Povara taxării se va dubla în cazul celor cu activităţi independente, reiese din proiectul de ordonanţă de urgenţă a Guvernului obţinut de Profit.ro.
 
Astfel, contribuţiile sunt aproape integral mutate în sarcina angajatului sau a persoanei fizice cu activităţi independente, cum sunt Persoanele Fizice Autorizate (PFA) şi profesiile libere.

Angajatorii mai plătesc contribuții pentru fondul de concedii medicale, fondul de accidente de muncă și fondul de creanțe salariale. Și aceste contribuții sunt în ușoară scădere. Prin urmare, contribuțiile datorate de angajatori se reduc, în timp ce se majorează cele individuale. 

Per total, rata de taxare se micșorează, însă pentru persoanele cu activități independente va fi o majorare semnificativă care va resimțită pentru că vor datora 21,7% și 8,9% față de 10,5% - CAS și 5,5% - CASS. În prezent, pot opta pentru plata cotei individuale de pensie de 10,5% sau a celei complete de 26,3%. Practic, odată cu intrarea în vigoare a modificărilor Codului fiscal rata de taxare a PFA se va dubla și va ajunge la un nivel similar cu cel al salariilor. În cazul pensiilor CASS este menținută la 5,5%.

Totodată, vor fi afectate persoanele care au venituri din chirii și arendă care vor datora CASS de 8,9% în loc de 5,5%, în prezent.

Mai multe detalii despre proiectului de modificare a Codului fiscal pot fi citite pe profit.ro.

UPDATE 2, ora 16.53

Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, afirmă, legat de proiectul care schimbă Codul Fiscal, că la nivelul ministerului au fost mai multe proiecte luate în considerare la nivel tehnic, dar că nu și-l asumă și nu îl va semna. Ea a adăugat, însă, că va discuta cu secretarul de stat, Gabriel Biriș, care conduce Departamentul de Legislație Fiscală, și cu colegii acestuia, și va investiga cum a ajuns în spațiul public acest proiect. Ministrul a asigurat, totodată, că nu va aproba creșteri de taxe. Ea a insistat asupra faptului că Direcția de Fiscalitate este condusă de Biriș și că „acolo au loc analize și propuneri pe diferite măsuri de fiscalitate”.

UPDATE 1, ora 12.36:

Ministerul Finanțelor Publice nu are în vedere o creștere a contribuțiilor sociale obligatorii nici pentru angajat, nici pentru angajator. Persoanele Fizice Autorizate (PFA), cu activități independente sau profesii liberale nu sunt vizate de vreo măsură de creștere a taxării. 

Se menționează faptul că nu există un proiect de modificare a Codului Fiscal, asumat de Ministrul Finanțelor Publice care să includă majorări de taxe și de impozite sau de contribuții sociale obligatorii, se arată în comunicatul Ministerului Finanţelor Publice.
„Am cerut experților din minister, pe probleme de fiscalitate, o analiză internă care să cuprindă mai multe scenarii de calcul pentru simplificarea, debirocratizarea și crearea unor condiții mai bune pentru mediul de afaceri. În acest context, creșterea taxelor nu a fost luată în considerare ca scenariu posibil pentru pachetul de măsuri ce va modifica Codul Fiscal. Nu includem măsuri care să creeze poveri fiscale suplimentare pentru niciun tip de contribuabil, persoane juridice, fizice, persoane fizice autorizate sau cele cu activități independente”, a declarat Ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii