Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:41 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Modelul instanțelor din Constanța. La Iași-daune morale de un milion de euro pentru un accident

ro

16 Jun, 2016 06:05 2090 Marime text
În urmă cu câteva zile, judecătorii de la Tribunalul Iaşi au dat o sentinţa istorică, prin care au stabilit daune morale de un milion euro pentru un tânăr de 24 ani care a rămas paralizat, după ce a fost victima unui accident rutier.
 
Tudor Gall a rămas paralizat în urmă unui accident care a avut loc în luna aprilie 2015, accident produs de verişoara sa, Patricia Gall, scrie Bună Ziua Iași.
Victima nu a depus plângere penală împotriva șoferiței, pentru vătămare corporală din culpă, iar procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui au dispus clasarea dosarului.
În schimb, victima accidentului s-a adresat direct instanţei civile, pentru acordarea despăgubirilor generate de producerea accidentului. A adus acte medicale suficiente prin care a arătat că viaţă i s-a schimbat radical şi că nu se mai putea face absolut nimic pentru a-şi reveni. Tânărul este în scaun cu roţile şi are nevoie de însoţitor tot timpul. Astfel, pe lângă daunele morale acordate, instanţa de judecată a obligat firma de asigurări la care şoferiţa vinovată avea încheiată poliţa RCA să-i achite lunar suma de 1.250 lei, pentru plata asistentului personal, pe toată perioada încadrării în gradul de handicap.
BZI mai spune că instanţa a obligat SC Carpatica Asig S.A. să-i achite lui Tudor Gall suma de 160.400 lei cu titlul de daune materiale. Este vorba de banii cheltuiţi până în prezent cu tratamente şi îngrijiri medicale. În mod evident, deşi suma pare a fi una destul de mare, nu va acoperi sub nicio formă suferinţă reală prin care a trecut victima accestui accident.
Până în prezent, deşi la nivel naţional astfel de sume au fost acordate în mai multe dosare, instanţele ieşene sunt destul de lipsite de curaj atunci când sunt în poziţia de a cuantifica daunele morale în astfel de dosare. Doar instanţele din Bucureşti, Cluj şi din Constanţa au mai acordat daune morale de ordinul milioanelor de euro.
Cazul de la Constanța
Georgiana Elena Ghegeliu, din Constanţa, a cîștigat un proces intentat Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) în urma căruia i-au fost acordate despăgurbiri de un milion de euro.
Anul trecut, pe data de 11 iunie, Curtea Supremă de Justiţie a României au hotărât ca CNADNR să-i achite tinerei din Constanţa suma de un milion de euro.
Reamintim că Georgiana Elena Ghegeliu şi-a pierdut mâna dreaptă într-un accident rutier, evenimentul având loc în anul 2006. Ulterior anchetei, a ieşit la iveală faptul că vinovat de producerea evenimentului rutier a fost chiar administratorul drumului, respectiv Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii