Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:46 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Moarte suspecta in dosarul ”CORUPTIE in vamile constantene”

ro

24 May, 2011 14:14 1961 Marime text
A fost cercetat într-un mare dosar de corupţie împreună cu Cadâr, cu Stambelu, cu Tuică, zis "Doctorul", şi cu alte zeci de persoane. Petrică Iordache, alias "Don Pedro", era un important şi totodată controversat om de afaceri din Constanţa, aflat printre zecile de persoane cercetate, în perioada 2006-2008, pentru posibile fapte grave de corupţie, presupuse a fi comise în reţeaua Vămilor - filiera Constanţa Sud. În perioada dintre producerea presupusei fapte - iulie 2006 - şi perioada finalizării anchetei DNA, "Don Pedro"... a decedat: în condiţii foarte suspecte.

Moartea omului de afaceri constănţean Petrică Iordache, în vara lui 2007, a făcut mare vâlvă.
Numele lui Petrică Iordache apare în documentele judiciare intrate în posesia "ring" despre care am scris şi zilele trecute. El este catalogat de către DNA drept "cunoscut traficant de droguri", care ulterior a decedat. DNA a investigat timp de câţiva ani zeci de acuzaţii de corupţie aduse unor funcţionari de la frontiera de est a României. Printre aceştia, la loc de cinste figura şi Sunai Cadâr, şeful Direcţiei Regionale a Vămilor (DRV) Constanţa. Între cele 22 de capete de acuzare ale lui Sunai Cadâr figurau şi presupuse fapte de corupţie legate de "facilitarea unor formalităţi vamale", în iulie 2006, pentru omul de afaceri Petrică Iordache.

Iordache şi Cadâr, cercetaţi pentru fapte de corupţie
Despre Iordache, Cadâr Sunai a declarat: "Îl cunosc pe Iordache Petre ca nume, în prezent decedat, era patronul unui club de noapte în Constanţa, respectiv Complexul Dacia (...) Cu privire la Munteanu Florin, arăt că îl cunosc, este realizator radio la un post local. L-am cunoscut la postul de radio unde am fost invitat la mai multe emisiuni (...) Nu am cunoştinţă ca cei doi (n.r. - Iordache şi Munteanu) să fi avut probleme vamale în Punctul Vamal Vama Veche. Nu mi-au relatat niciodată asemenea incidente şi, implicit, nu mi-au cerut sprijinul". De altfel, ancheta DNA, care, potrivit rezoluţiei, nu a dat dovadă de mari subtilităţi investigative, a dat NUP pentru toţi cei anchetaţi, inclusiv pentru Petrică Iordache, care, între timp... murise în condiţii suspecte.

Vezi aici documente din rezolutia DNA privind cercetarea lui Cadâr Sunai si a lui Petrica Iordache


Data fatală: 07.07.07
Potrivit presei vremii, faptele s-au derulat astfel: într-o sâmbătă dimineaţă, omul de afaceri Petrică Iordache a fost găsit mort pe digul din apropierea portului de agrement Tomis. Cadavrul a fost descoperit, de familie între stabilopozi, după ce seara plecase de acasă, în mod suspect, fără telefon şi fără să fie însoţit de câine, pentru a-şi face şedinţa zilnică de joging, înainte să meargă, împreună cu soţia, la o petrecere organizată de primarul Mazăre. După poziţia cadavrului, este curios cum a reuşit, în doar 20-30 de centimetri de apă, să se înece Petrică Iordache. A început sarabanda ipotezelor, care mai de care mai şocante: crimă, sinucidere, acccident... "cu premeditare"?! Nu puţine erau vocile care pretindeau că o mare parte a bunurilor deţinute de Petrică Iordache erau amanetate la cămătari, fapt care ar sta în spatele "accidentului" dintre pietre. Un accident pus chiar pe seama unor rackeţi din Moldova sau Ucraina care l-ar fi înecat pe omul de afaceri într-o cadă cu apă de mare înainte să-l abandoneze pe plajă. Trebuie precizat că în proprietatea decedatului s-ar fi aflat, la vremea decesului, discoteca „No Problem", „Reno Franci", două tipografii, hoteluri şi maşini de lux. Era prieten cu mulţi oameni influenţi ai Constanţei. În cele din urmă însă, anchetatorii, neavând sau nedorind să găsească suficiente probe cu privire la crimă, au dat... NUP. Misterul morţii lui Petrică Iordache rămâne... de elucidat.

"Cadâr Sunai (...) i-ar fi transmis lui Gheorghiu Claudiu, şeful Punctului Vamal din Vama Veche, să faciliteze formalităţile vamale pentru Munteanu Florin şi Iordache Petre, ultimul cunoscut ca traficant de droguri", Fragment din Rezoluţia DNA

Primele arestări în reţeaua "Şpagă pentru Petrol"!

Foştii directori ai SC Petrotrans, Octavian Natu, şi SC Oil Terminal Constanţa, Ştefan Ene, au fost reţinuţi de DNA şi, ulterior, respectiv pe 8 martie, arestaţi de Tribunalul Constanţa, într-un dosar de corupţie în care mai sunt cercetate două persoane, legat de un trafic de influenţă de 50.000 de euro, privind încheierea unui contract cu reziduuri petroliere. Conform surselor noastre, în perioada următoare sunt aşteptate şi alte arestări în reţeaua "ŞPAGĂ pentru PETROL".
Sursa:http://www.ziarulring.ro

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii