Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:08 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mitropolitul Varnei a fost găsit înecat în Marea Neagră

ro

09 Jul, 2013 16:50 1567 Marime text

Un înalt şi controversat demnitar al Bisericii Ortodoxe bulgare, mitropolitul Kiril al Varnei, a fost găsit marţi, aparent înecat, pe o plajă a Mării Negre, a anunţat Biserica, într-un comunicat citat de AFP.

"În această dimineaţă, corpul mitropolitului Kiril a fost regăsit la malul mării, în apropiere de Varna. Aceasta informaţie a fost confirmată de poliţie", potrivit acestui comunicat.
O autopsie urmează a fi efectuată pentru a determina cauzele exacte ale decesului. Potrivit radioului public BNR, care citează poliţia locală şi parchetul, au fost identificate urme de violenţă pe cadavrul său.

Kiril, pe numele său de botez Bogomil Kovashev, a fost într-o vreme membrul cel mai cunoscut al Sfîntului Sinod, instanţa care conduce Biserica Ortodoxă, dar şi unul dintre cei mai controversaţi.

Trecutul său de agent al serviciilor secrete, în perioada comunistă, gustul pentru lux şi contactele cu mediul de afaceri i-au atras numeroase critici în presă.

La slujba de Paşti din 2011 a venit cu o maşină de lux marca Lincoln, pe care a declarat ca a primit-o cadou din partea unui om de afaceri.

Cu toate acestea, Kiril a fost ales pentru a asigura interimatul după moartea patriarhului Maxim, în perioada noiembrie 2012 - februarie 2013.

Ramas orfan foarte tanar, a fost crescut la seminarul religios din Sofia, dupa care a urmat studii de teologie la Atena, inainte de a se calugari in 1972.

A reprezentat Biserica Ortodoxa bulgara la Moscova in perioada comunista si a devenit mitropolit de Varna chiar inainte de caderea regimului, in 1989.



Kiril era unul dintre cei 11 mitropoliti a caror colaborare cu serviciile secrete a fost dezvaluita de o comisie insarcinata cu deschiderea arhivelor comuniste.

Biserica Ortodoxa, de care apartin oficial peste 80% dintre bulgari, este supusa unor presiuni tot mai mari din partea oamenilor de afaceri care doresc sa profite de proprietatile sale imobiliare.

Presa l-a acuzat pe Kiril ca a schimbat cu societati de constructii terenuri ale Bisericii aflate la malul Marii Negre.

Noii imbogatiti, in cautare de respect, manifesta un zel religios deosebit in Bulgaria, unde crestinismul ortodox reinvie dupa perioada comunistă.
sursa: hornews.ro




 

 

 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii