Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:38 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Miting la Bucureşti Aproximativ 600 de poliţişti locali, inclusiv din Constanţa şi Mangalia, vor protesta în Piaţa Constituţiei

ro

15 Feb, 2015 17:06 3520 Marime text

Sindicatul Pro Lex nu este de acord cu noi tăieri din drepturile salariale şi  organizează miting de protest în data de 16 februarie, între orele 13.00 - 15.00, în Bucureşti, Piaţa Constituţiei, în faţa sediului Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

"Dacă nu reacţionăm uniţi şi pierdem această oportunitate de a ne apăra drepturile care ni se cuvin, acceptând să fim discriminaţi faţă de colegii din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, înseamnă că acceptăm că riscurile asupra vieţii, integrităţii şi libertăţii noastre în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu au preţul de 700 lei (salariul mediu al unui poliţist local).

Pro Lex solicită:

  1. Adoptarea unei Hotărâri de Guvern privind stabilirea metodologiei și a regulilor de aplicare a normei de hrană, care să prevadă norma de hrană nr. 6, calculată pe zile calendaristice;
  2. Prelungirea termenelor stabilite pentru formarea iniţială a poliţiştilor locali în unităţile de învăţământ din cadrul Ministerului Afacerilor Interne;
  3. Reglementarea modului de încadrare a locurilor de muncă şi activităţilor în condiţii deosebite, speciale sau alte condiţii de muncă pentru poliţiştii locali;
  4. Mai mulţi poliţişti cu atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice.", este o parte din mesajul postat de reprezentanţii Pro lex pe site-ul sindicatului.
Conform vicepreşedintelui Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor “Pro lex”, Constantin Filimon, de la Poliţia Locală Constanţa şi.au anunţat participarea aproximativ 60 de poliţişti. De asemenea, şi din cadrul Poliţiei Locale Mangalia, 40 de agenţi au anunţat că se vor alătura acestei acţiuni, cei din urmă fiind şi membrii ai sindicatului. Totodată, şi-au anunţat participarea poliţişti din Iaşi, Târgu Jiu, Câmpulung Muscel, Prahova, Roman, Vaslui. Conform estimărilor, aproximativ 600 de persoane vor participa la acest miting.

  1. Prin OUG nr. 65/2014 s-a stabilit dreptul la norma de hrană pentru poliţiştii locali în conformitate cu OG nr. 26/1994. Norma de hrană este exprimată în valoare calorică, iar când se acordă în bani, valoare financiară este cea calculată de Ministerul Apărării Naţionale. Potrivit Directivei CEDO nr. 2000/78/CE, datorită atribuţiilor pe care le au, poliţiştii locali sunt îndreptăţiţi să primească norma de hrană nr. 6 (5010 calorii om/zi), calculată pe zile calendaristice la fel ca şi poliţiştii.

"În fapt, prin interpretarea diferită a legii, unele consilii locale au emis hotărâri prin care au stabilit corect valoarea normei de hrană în sumă de 24 lei/zi calendaristică, altele au stabilit sume mai mici, fără vreo justificare legală, iar altele nu au prevăzut acest drept poliţiştilor locali din respectivele localităţi.

În acest context, se impunea o metodologie reglementată prin hotărâre a guvernului.

Pro Lex a solicitat MDRAP să fie consultat şi a primit proiectul HG.

Proiectul aflat în discuţii la MDRAP prevede acordarea normei de hrană nr. 1 (4.300 calorii om/zi), calculată pe zile lucrătoare.

Pro Lex a conceput un proiect de HG cu norma 6 calculată pe zile calendaristice. Acesta a fost agreat de Asociaţia Comunelor din România şi asociaţia profesională – Federaţia Naţională a Poliţiştilor Locali din România. Unii liderii ai Asociaţiei Municipiilor din România susţin proiectul MDRAP, singurul argument fiind de natură financiară, nu şi legală.", se mai arată în articolul Pro Lex de motivare a viitoarei acţiuni de miting.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii