Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:13 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE 8. A ajuns la Poarta Albă! Mircea Băsescu, condamnat la patru ani de închisoare (minută+galerie foto+video)

ro

16 Jun, 2016 11:42 5867 Marime text
Mircea Băsescu a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare, în timp ce Marian Căpăţână a rămas cu trei ani de închisoare cu executare. 

Însă, Mircea Băsescu ar urma să execute mai puțin de patru luni, întrucât va efectua o treime din pedeapsa priomită (pentru că are peste 60 de ani) din care se scad cele șapte luni de arest deja săvârșite.  

De asemenea, judecătorii din Constanța au dispus confiscarea a 265.000 de euro de la Marian Căpăţână.

Decizia magistraţilor Curţii de Apel Constanţa este definitivă.

Aceștia sunt acuzaţi că ar fi luat bani de la familia lui Bercea Mondial, pentru a-l scoate pe acesta din spatele gratiilor.

În primă instanţă, Tribunalul Constanţa l-a condamnat pe Mircea Băsescu la patru ani cu executare. Asta în timp ce Marian Căpăţână a luat trei ani de detenţie.

UPDATE 8, ora 12.48
 
În aceste momente, Mircea Băsescu a ajuns la Penitenciarul de la Poarta Albă.

UPDATE 7, ora 14.14

„Astăzi, polițiștii IPJ Constanța au pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, emis pe numele unui bărbat, de 63 de ani, din Constanța, condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de patru ani”, conform IPJ Constanţa. Cel în cauză s-a prezentat la IPJ Constanța, la ora 13.20.
 
Polițiștii Biroului Urmăriri din cadrul Serviciului Investigații Criminale l-au excortat și introdus în Penitenciarul de la Poarta Albă.

UPDATE 6, ora 13.22

În aceste momente, Mircea Băsescu se predă la Poliţie. De aici, va fi dus la Penitenciarul de la Poarta Albă.

UPDATE 5, ora 13.07
 
Izaura Anghel, fiica lui Bercea Mondial, a afirmat, într-o intervenție telefonică la Antena 3 că decizia Curții de Apel în cazul lui Mircea Băsescu este mult prea mică.
„Îmi pare rău că am ajuns ca el să fie condamnat definitiv, dar nu pot să nu mă gândesc că el are o condamnare mai mică decât cea primită de mine. Eu am patru ani și cinci luni, pentru că m-am dus să îmi iau banii, iar el a primit patru ani cu executare pentru că a luat banii”, a spus Izaura Anghel.

UPDATE 4, ora 13.04
 
Mircea Băsescu se va duce la IPJ Constanţa cu avocatul său.

„Mergem la Poliţie să pună în executare hotărârea judecătorească”, a spus avocatul. Pe de altă parte, Mircea Băsescu a comentat doar că „este decizia instanţei, ce să-i faci?”.

UPDATE 3, ora 12.13:

Fostul șef al statului, Traian Băsescu a publicat în rumă cu câteva minute pe platforma de socializare Facebook un mesaj în care vorbește despre condamnarea fratelui său.
 
„În privinţa condamnării fratelui meu nu am de făcut nici un comentariu, fiind o hotărâre definitivă a instanţei, indiferent ce cred eu.
Este o hotărîre definitivă prin care a fost condamnat la patru ani de închisoare, dar măcar Curtea de Apel Constanţa nu a mai reţinut obligaţii de plată din cîte înţeleg”, a scris fostul președinte pe pagina oficială de Facebook.

Mircea Băsescu a fost acasă unde a declarat că este o decizie nedreaptă. La locuința acestuia s-a prezentat și avocatul său care susține că Băsescu spune că este o dezamăgire această decizie a magistraților și că i se pare nedreaptă. Avocatul a mai spus că așteaptă motivarea, „deși este puțin contradictorie latura civilă cu latura penală”. 

Fratele fostului președinte al României va fi dus de către poliţiştii Biroului Urmăriri Constanţa direct la Penitenciarul Poarta Albă.   


UPDATE 2, ora 12.03:

Dec.- În baza art.421 pct.1 lit. b Cod procedură penală, respinge apelurile declarate de apelantul inculpat CĂPĂŢÂNĂ MARIAN ADRIAN şi apelantul ANGHEL FLORIN împotriva sentinţei penale nr.5/08.01.2016 pronunţată de către Tribunalul Constanţa în dosarul penal nr.5412/118/2014, ca nefondate. 

În baza art.421 pct.2 lit. a Cod procedură penală, admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie  - Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa şi apelantul inculpat BĂSESCU MIRCEA împotriva aceleiaşi sentinţe penale. 

Desfiinţează în parte sentinţa penală atacată şi, rejudecând, în baza art.291 alin.2 Cod penal, în referire la art.112 alin.1 lit. d Cod penal, dispune confiscarea specială de la inculpatul CĂPĂŢÂNĂ MARIAN ADRIAN a sumei de 265.000 euro, în echivalentul în lei la cursul B.N.R. de la data efectuării plăţii. 

În baza art.422 raportat la art.393 alin.3 Cod procedură penală, ridică măsura sechestrului asigurator instituit prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie  - Direcţia Naţională Anticorupţie  - Secţia de Combatere a Corupţiei nr.227/P/2014 din 08.07.2014 asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea inculpatului BĂSESCU MIRCEA 

Înlătură din cuprinsul sentinţei penale apelate dispoziţiile privind confiscarea specială a sumei de265.000 euro, în echivalentul în lei la cursul B.N.R. de la data efectuării plăţii, de la inculpatul BĂSESCU MIRCEA. 
Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate.
În baza art.275 alin.2 Cod procedură penală, obligă apelanţii CĂPĂŢÂNĂ MARIAN ADRIAN şi ANGHEL FLORIN la plata a câte 800 lei cheltuieli judiciare către stat.  
În baza art.275 alin.3 Cod procedură penală, restul cheltuielilor judiciare avansate în faza apelului rămân în sarcina statului.
Definitivă.
Pronunţată în şedinţă publică, azi 16.06.2016.



UPDATE 1, ora 11.59:


Dosarul s-a aflat pe masa judecătorilor Ciprian Coadă şi Damian Mitea din cadrul Curții de Apel Constanța. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii