Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:13 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Liviu Marian Pop s-a întâlnit cu ministrul Educației și științei din Ucraina, Lilia Grinevich. Ce subiecte au fost analizate

ro

27 Sep, 2017 19:23 1735 Marime text
Ministrul Educației Naționale, Liviu-Marian Pop, a avut miercuri, 27 septembrie, la Kiev, o întrevedere cu ministrul Educației și științei din Ucraina, Lilia Grinevich, la invitația părții ucrainene. Vizita a avut loc în contextul adoptării Legii învățământului (Legea 3419-D) de către Rada Supremă a Ucrainei, act normativ promulgat ulterior de președintele acestei țări.
 
Ministrul Liviu Marian Pop și-a exprimat îngrijorarea cu privire la situația școlilor și liceelor cu predare în limba română din Ucraina și a solicitat menținerea drepturilor existente pentru etnicii români la nivelul anterior promulgării legii. Cu acest prilej, a atras atenția asupra necesității de a asigura protecția, la standarde internaționale, a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, în particular a minorității române din Ucraina, așa cum a fost cerută și de Parlamentul României în Declarația nr. 2/2017 referitoare la adoptarea Legii Educației în Parlamentul de la Kiev.
 
În același timp, ministrul român al Educației a solicitat omologului său explicații cu privire la modul în care autoritățile ucrainene văd implementarea legiI fără a afecta implicit învățământul în limba maternă — română, arătându-și dezamăgirea că dialogul și consultările cu reprezentanții minorității române din Ucraina nu s-au concretizat în prevederi care să asigure un învățământ de calitate în limba maternă. 'În aprecierea noastră, obiectivul consolidării învățării limbii oficiale a statului ucrainean ar fi putut fi atins prin modalități mai puțin restrictive și intruzive în ceea ce privește drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale din Ucraina, în mod specific prin consolidarea componentei învățării limbii ucrainene în sistemul educațional actual și în rețeaua actuală de școli ale minorităților', a afirmat ministrul Liviu Marian Pop.
 
În cadrul discuțiilor ministrul român al Educației a reiterat solicitarea României ca autoritățile de la Kiev să ceară opinia Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția), Consiliului Europei și Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorități Naționale, respectarea standardelor internaționale și a angajamentelor asumate de Ucraina fiind extrem de importantă. Acesta a asigurat partea ucraineană de întreaga disponibilitate de a efectua vizite comune în școli cu predare în limba română din Odesa, Cernăuți și Transcarpatia pentru a vedea nemijlocit modalitatea de aplicare a noului act normativ.
 
'Reforma educației este esențială pentru modernizarea unei societăți, însă restrângerea unor drepturi existente, iar aici vorbim concret de drepturile etnicilor români, nu reflectă spiritul și ambițiile europene ale Ucrainei', a conchis ministrul Liviu Marian Pop.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii