Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:18 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Lazăr Comănescu a reiterat susținerea pentru poporul turc și pentru instituțiile legitime din Turcia

ro

03 Sep, 2016 17:43 1681 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a participat, în perioada 2-3 septembrie, la Bratislava, la reuniunea informală Gymnich a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE.

În cadrul reuniunii au fost abordate teme de actualitate de pe agenda europeană, precum: evoluțiile recente din Turcia și relațiile UE cu această țară, Ucraina, stadiul implementării Acordurilor de la Minsk și acțiunea viitoare a UE, strategia globală pentru politica externă și de securitate a UE.

„A avut loc și o reuniune cu statele candidate, în cadrul căreia tema centrală a fost combaterea terorismului și a radicalizării. Situaţia din Turcia şi relaţia acestui stat cu Uniunea Europeană au fost abordate şi cu participarea ministrului afacerilor europene turc, Ömer Çelik. În marja reuniunii a mai avut loc un dejun de lucru cu miniștrii de externe din statele Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova, Ucraina)”, transmite MAE.

„Referitor la situația din Turcia a fost reiterat sprijinul pentru instituțile democratice și pentru eforturile de depășire a crizei cauzate de tentativa de lovitură de stat. A reieșit sprijinul în favoarea consolidării relației UE-Turcia și implementării în continuare a angajamentelor în dosarele de interes comun, inclusiv în ce privește migrația. Ministrul Lazăr Comănescu a reiterat condamnarea cu fermitate a loviturii de stat eșuate, susținerea pentru poporul turc și pentru instituțiile legitime din Turcia. A menționat parteneriatul strategic al țării noastre cu Turcia și recenta reuniune trilaterală Turcia-România-Polonia, subliniind în context importanța Turciei ca stat partener esențial al UE, membru NATO și actor regional relevant, ancorat în valorile europene. A reiterat sprijinul constant al țării noastre pentru avansarea procesului de aderare a Turciei la UE”, mai transmite MAE.

Referitor la Strategia globală a UE, discuțiile s-au concentrat asupra  implementării  liniilor strategice, inclusiv în domeniul securității și apărării. Ministrul de externe român a subliniat necesitatea ca strategiile sectoriale să reflecte interesele globale ale Uniunii, dar și abordarea echilibrată față de cele două vecinătăți, estică și sudică.  
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii