Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:10 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Justiției nu se lasă. A pus gând rău ”lucrărilor științifice” din penitenciare

ro

02 Feb, 2016 13:41 1438 Marime text
 
Ministrul Justiției de la noi, Raluca Prună, a acordat un interviu publicației ”Wall Street Journal” (WTJ). Printre subiectele abordate s-a aflat și cel al cărților scrise de deținuți pentru reducerea pedepselor. Raluca Prună le-a spus jurnaliștilor de la WTJ că Guvernul român este pregătit să abroge în această săptămână legea care le permite condamnaților să-și reducă pedepsele cu închisoarea dacă scriu cărți.
 
Ea a arătat, în interviul respectiv, publicat în ediția electronică de ieri a publicației, că "în nicio altă țară din Uniunea Europeană nu mai există situația în care sunt acordate beneficii pentru scrierea de lucrări științifice în închisoare. Este vorba și de o discriminare aici, deoarece cei care pictează nu beneficiază de nimic. Opera artistică (în închisoare — n.r.) nu trebuie recompensată în niciun fel!. Așadar, da, voi propune la 3 februarie Guvernului să elimine această prevedere".
 
Cei de la WTJ spun că acum este de așteptat ca Guvernul din România să adopte propunerea, care va intra în vigoare a doua zi, adăugând că, ulterior, Parlamentul ar putea vota o nouă lege prin care numărul zilelor reduse din pedeapsă pentru scrierea de cărți științifice să fie mai mic, iar verificările cu privire la conformitatea lucrărilor să fie mai stricte înainte de publicare.
 

”Corupția rămâne o problemă importantă în România. Însă cred că România a parcurs un drum semnificativ în combaterea marii corupții. Există numeroase persoane, politicieni notorii și de la nivel înalt, condamnate pentru corupție. Acest lucru nu se întâmpla în urmă cu zece ani, înainte de aderarea la UE. Este un semn că suntem serioși în privința luptei împotriva corupției", a subliniat Raluca Prună, fost expert al Comisiei Europene.

 
Ea a apreciat că "felul în care societatea română a acționat recent, ieșind în stradă și strigând ”Corupția ucide”, arată că acest proces a fost asimilat", făcând referire la manifestațiile din luna noiembrie 2015 survenite după tragedia din clubul bucureștean Colectiv și care au determinat căderea Guvernului condus de Victor Ponta.
 
Raluca Prună și-a exprimat totodată speranța că în curând nu va mai fi nevoie de Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) prin care Comisia Europeană monitorizează progresele României în privința reformei justiției și lupta împotriva corupției.
 
În contextul apropierii alegerilor generale din toamna acestui an, Raluca Prună și-a exprimat încrederea că societatea va forța o primenire a clasei politice.
 

"Societatea este acum suficient de matură. S-a schimbat. Nu mai poți să vinzi publicului român ceea ce vindeai în urmă cu zece ani. Nu vor mai lua de bun niciun răspuns. Ei vor de la guvern și de la parlament să facă ce se face în oricare alt stat membru", a mai spus ea.




Sursa foto: profit.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii