Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:43 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Miniștrii lui Cioloș au trecut de comisii

ro

16 Nov, 2015 23:05 2701 Marime text
Miniştrii propuşi de Dacian Cioloş au trecut, astăzi, testul audierilor din comisiile de specialitate ale Parlamentului. Petre Tobă, Mihnea Motoc, Lazăr Comănescu, Dan Stoenescu, Achim Irimescu, Anca Dragu Paliu, Costin Borc, Victor Vlad Grigorescu, Ioan Dragoş Tudorache, Dan Marian Costescu, Cristina Guseth, Marius Bostan, Victoria-Violeta Alexandru, Patriciu Achimaş şi Cristina Paşca Palmer au fost avizaţi favorabil.
 
Audierea lui Vasile Dâncu în comisiile parlamentare, amânată pentru mâine, din "motive personale". De fapt, Dâncu a ajuns la spital după ce a acuzat un puseu de tensiune, cu dureri de cap şi inimă.
 
Cristiana Paşca Palmer a fost avizată favorabil pentru funcţia de ministru al Mediului, de comisiile de specialitate din Parlament, cu 26 de voturi "pentru" şi o abţinere, exprimată de actualul ministru de resort, deputata Graţiela Gavrilescu. Palmer a fost audiată, în această seară, de membrii comisiilor pentru mediu din Senat şi Camera Deputaţilor.
 
Cristina Paşca Palmer a absolvit Facultatea de Ştiinţe Naturale a Universităţii Bucureşti, în 1996, şi are un master în Administraţie Publică la Harvard Kennedy School of Government, dar şi unul în Ştiinţa Sistemelor Ecologice şi Management la Universitatea Bucureşti. De asemenea, şi-a luat doctoratul în Relaţii Internaţionale la Şcoala de Diplomaţie Fletcher din Boston. Ea a lucrat ca cercetător şi profesor la Universitatea Harvard şi a scris mai multe lucrări având ca temă sustenabilitatea mediului.
 
Cristina Paşca Palmer lucrează la Direcţia Generală pentru Cooperare Internaţională şi Dezvoltare a Comisiei Europene, unde deţine din 2011 funcţia de şef al unităţii pentru Schimbări Climatice, Mediu, Resurse Naturale şi Economie Verde. Potrivit unui CV al său, ea a fost premiată de fostul preşedinte al URSS Mihail Gorbaciov cu ”premiul Gorbaciov”, pentru ”contribuţii semnificative în domeniul mediului”.
 
 
Patriciu Achimaş Cadariu a fost avizat favorabil, de comisiile de specialitate din Parlament, pentru a prelua funcţia de ministru al Sănătăţii, cu 25 de voturi "pentru" şi o abţinere. Cadariu are 39 de ani şi conduce din anul 2012 Institutul Oncologic ”Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca, unitate medicală în care lucrează din anul 2006.
 
Acesta a absolvit în anul 1994 Liceul ”Emil Racoviţă” din Cluj-Napoca, iar în anul 2000 Facultatea de Medicină a Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) ”Iuliu Haţieganu”. Ulterior, a urmat cursuri de specializare în obstetrică-ginecologie şi cursuri avansate de oncologie la Universitatea din Ulm, Germania. Are competenţe medicale în ginecologie, chirurgie oncologică şi colposcopie. Cadariu a făcut de-a lungul anilor mai multe stagii de practică în străinătate, în Marea Britanie şi Germania şi a fost beneficiarul unei burse a Societăţii Europene de Oncologie Ginecologică pentru studii aprofundate în Wiesbaden, Germania. Este membru al Colegiului Regal de Obstretică şi Ginecologie din Marea Britanie.
 
Aviz favorabil în comisii şi pentru Victoria-Violeta Alexandru, propusă ministru pentru Dialog Social. Ea a fost audiată de membrii Comisiei pentru muncă şi protecţie socială şi ai Comisiei pentru egalitatea de şanse din Camera Deputaţilor şi de cei din comisiile omoloage din Senat. La audieri, ea a declarat că îşi doreşte să lanseze în dezbaterea publică un registru al transparenţei, că nu îşi doreşte imagine şi se simte în regulă cu faptul că este în linia a doua.
 
Violeta Alexandru, în vârstă de 40 de ani, a absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, iar din ianuarie 2001 este director al Institutului pentru Politici Publice (IPP). De asemenea, Violeta Alexandru este mediator autorizat, având un birou în sectorul 1 din Bucureşti, şi este membru al organizaţiei "Asociaţia Colegiul Mediatorilor".
 
Aviz favorabil în comisii şi pentru Marius Bostan, propus ministru al Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională. El a primit avizul comisiilor parlamentare, cu 20 de voturi "pentru", unul "împotrivă" şi o abţinere. Bostan a fost audiat de Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaţilor şi Comisia economică, industrii şi servicii din Senat.
 
La audieri, Bostan a afirmat că va continua proiectele bune iniţiate de ministerul pe care îl va conduce şi va încerca să atragă fonduri europene. Referitor la Poşta Română, Bostan a spus că "trebuie reluată privatizarea, dar trebuie găsită calea". El a mai spus că îşi va da demisia de la Telekom şi după ce îşi va încheia mandatul de ministru nu va reveni la companie.
 
Marius Raul Bostan este membru al Consiliului de Administraţie la operatorul de telecomunicaţii Telekom România, numit de Ministerul pentru Societatea Informaţională, şi senior partner la VMB Partners, firmă care asigură servicii de consultanţă în special privind emiterea de obligaţiuni.
 
Aviz favorabil în comisii pentru Costescu, propus ministru al Transporturilor
 
Dan Marian Costescu, propus ministru al Transporturilor, a primit avizul comisiilor parlamentare care l-au audiat astăzi, cu 37 de voturi "pentru" şi 2 "împotrivă". Costescu a fost audiat de Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare şi Comisia pentru transporturi şi infrastructură (ambele ale Camerei Deputaţilor), respectiv Comisia economică, industrii şi servicii şi Comisia pentru transporturi şi energie (din Senat).
 
Dan Marian Costescu este, din luna martie, directorul general al Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA, iar anterior a lucrat pentru companii private sau de stat, din România şi Europa, din domenii precum industrie sau exploatare feroviară.
 
 
Victor Vlad Grigorescu, propus ministru al Energiei în Guvernul Cioloş, a primit luni aviz pozitiv din partea comisiilor parlamentare. Grigorescu a primit 36 de voturi "pentru". Nu au existat voturi "împotrivă", dar parlamentarii ALDE s-au abţinut de la vot.
 
În privinţa Electrica, unde Grigorescu este membru în Consiliul de Administraţie, ministrul a desemnat, răspunzând unei întrebări, că susţine criterii de performanţă pentru conducerea societăţii. De asemenea, el a arătat că va demisiona din calitatea de administrator al Electrica.
 
Acţionarii Electrica au aprobat trecerea de la un consiliu de administraţie cu cinci membri la unul cu şapte membri, ceea ce presupune demiterea actualului CA. Membrii demişi ai CA vor fi automat propuşi drept candidaţi pentru următorul CA, conform reglementărilor.
 
Grigorescu a afirmat la audieri că producţia de cărbune este foarte importantă pentru economie, dar există probleme în sectorul minier şi se va acţiona pentru protejarea acestei resurse. În privinţa situaţiei RADET, minsitrul desemnat a spus că urmează să convoace comandamentul de iarnă pentru a analiza situaţia RADET - ELCEN.
 
Victor Vlad Grigorescu, propus ministru al Energiei în Cabinetul Cioloş, a lucrat ca expert în fostul Departament al Energiei, are experienţa în administraţia publică, atât în România, cât şi la nivelul UE, iar în prezent este membru în Consiliul de Administraţie al companiei Electrica.
 
Ministrul propus pentru portofoliul Finanţelor, Anca Dragu Paliu, a fost avizat favorabil în comisiile reunite ale Parlamentului de Buget-Finanţe, în unanimitate, anunţând că îşi propune finalizarea bugetului pe 2016 şi asigurarea predictibilităţii fiscale.
 
Creşterea investiţiilor publice în infrastructură, a PIB-ului potenţial, a exporturilor, precum şi creşterea colectării veniturilor publice prin conformarea voluntară a contribuabililor şi accelerarea informatizării ANAF se numără printre obiectivele ministrului propus pentru Finanţe.
 
Înainte de a vota, preşedintele Comisiei Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan, a sfătuit-o pe Dragu să desemneze un secretar de stat în relaţia cu Parlamentul, pentru o comunicare mai bună. El a arătat că, în relaţia dintre comisie şi Ministerul Finanţelor nu a existat un canal bun de comunicare de multe ori, la discuţii fiind desemnat să participe un secretar de stat, pentru că "aşa îl obligă legea", cerându-i să evite astfel de situaţii.
 
Anca Paliu Dragu are 42 de ani, şi-a început cariera la BNR şi a continuat ca economist la biroul local al Fondului Monetar Internaţional timp de 11 ani, până la începutul anului 2013, când a fost recrutată de Comisia Europeană.
 
 
 
Costin Grigore Borc, propus ministru al Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, a primit aviz pozitiv din partea celor cinci comisii parlamentare care l-au audiat astăzi, cu 44 voturi "pentru" şi niciun vot "împotrivă", în condiţiile în care parlamentarii ALDE s-au abţinut de la vot. Ministrul desemnat a afirmat la audieri că lipseşte o strategie a mineritului şi că România are nevoie de reindustrializare.
 
În privinţa turismului ministrul desemnat crede în potenţialul Deltei Dunării şi în cel al turismului balnear. Ministrul desemnat a arătat că lipsa şcolilor profesionale este o problemă la nivelul industriei, iar o şcoală de turism ar putea reprezenta o soluţie pentru un turism calificat.
 
Întrebat dacă are şi altă cetăţenie decât cea română, Borc a afirmat că a locuit suficient în SUA şi Franţa pentru a-şi lua cetăţenie în ţările respective, dar că nu a făcut acest lucru. În privinţa relaţiilor economice cu Federaţia Rusă ministrul a afirmat că acestea vor avea loc în regimul impus de structurile europene. Grupul de parlamentari ai ALDE din cadrul comisiilor reunite s-a abţinut de la vot.
 
Comisiile parlamentare pentru Agricultură l-au avizat, în unanimitate, pe Achim Irimescu pentru funcţia de ministru al Agriculturii. El a primit votul celor 40 de membri prezenţi ai Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice (din Camera Deputaţilor) şi Comisiei pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală (din Senat). Audierile au durat mai mult de o oră.
 
Irimescu a vorbit la audieri de problema absorbţiei fondurilor europene în agricultură, subliniind nivelul mai redus de absorbţie al programului operaţional pentru pescuit. În plus, Irimescu a amintit de procedurile complicate de accesare a fondurilor europene, pentru care se cer foarte multe avize, formulări, documente, mai multe comparativ cu alte state membre UE.
 
O altă problemă menţionată de acesta este că există 10.000 de veterinari şi doar 400 de inspectori fitosanitari.
Achim Irimescu este ministru-consilier în cadrul Reprezentanţei permanente a României la Bruxelles şi şeful secţiei Agricultură, reprezentant al României în Comitetul Special Agricol. El a fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii între mai 2012 - februarie 2014, la propunerea ministrului Agriculturii, Daniel Constantin.
 
 
Dan Stoenescu, ministrul propus pentru Relaţiile cu românii de pretutindenti, a fost avizat la rândul său favorabil în comisiile de specialitate, el afirmând că o problemă sensibilă este situaţia românilor din vecinătatea graniţelor, şcolile în limba română şi susţinerea societăţii civile fiind prioritare. Stoenescu a primit 39 de voturi "pentru" şi patru voturi "împotrivă". Acesta a afirmat, în cadrul audierilor, că intenţionează să viziteze cât mai multe comunităţi în mandatul său.
 
O problemă sensibilă, a spus ministru, este cea a situaţiei românilor din vecinătatea graniţelor, în special cei din Ucraina. Acolo există deja proiecte în derulare, pe care le va continua, însă, spune Stoenescu, va miza mai mult pe susţinerea mass-mediei româneşti. Mai mult, el a spus că va sprijini în continuare şcolile de limba română dar şi societatea civilă din aceste zone.
 
Pe de altă parte, ministrul delegat propus pentru departamentul pentru Relaţiile cu românii de pretutindeni şi-a exprimat speranţa că bugetul instituţiei va fi, în 2016, cel puţin la fel de mare ca cel pe anul în curs, de peste 10 milioane de lei. O altă prioritate a mandatului său, a spus ministrul delegat, este stoparea plecării tinerilor în străinătate şi combaterea fenomenului de "brain drain", prin îmbunătăţirea condiţiilor din România.
 
La fel ca şi ministrul propus pentru portofoliul Externelor, Lazăr Comănescu, şi Dan Stoenescu a fost întrebat dacă susţine unirea cu Republica Moldova. Ministrul propus pentru portofoliul Externelor a primit 40 voturi "pentru", o abţinere şi un vot "împotrivă", votul fiind secret, cu bileţele.
 
Lazăr Comănescu a fost audiat în faţa comisiilor de politică externă şi a comisiilor pentru relaţia cu românii de pretutindeni din Camera Deputaţilor şi din Senat.
 
Ministrul propus a susţinut că doreşte crearea unui mecanism de "întâlniri sistematice" între MAE şi Parlament pentru a analiza împreună chestiuniile din ce în ce mai complicate din diplomaţia românească. Comănescu a precizat că liniile mari ale diplomaţiei româneşti nu vor fi schimbate, însă îşi doreşte, în primul rând, întărirea rolului regional al României.
Pe de altă parte, Comănescu a vorbit şi despre necesitatea întăririi laturii economice a diplomaţiei. Acesta a enumarat India, China şi Japonia ca ţări cu un astfel de potenţial, dar şi Rusia.
 
În ceea ce priveşte relaţiile cu Federaţia Rusă, Comănescu a precizat că poziţia României trebuie să fie pragmatică şi în linie cu deciziile UE şi NATO. Mai mult, Comănescu a vorbit şi despre respectarea acordului de la Minsk, privind pacea în Ucraina, de care depind relaţiile cu Moscova. Lazăr Comănescu a adus în discuţie şi spaţiul Schengen, afirmând că acesta, din păcate, nu este funcţional, însă România păstrează ca prioritate aderarea la această zonă.
 
În privinţa Republicii Moldova, ministrul propus pentru portofoliul Externelor a fost întrebat dacă susţine varianta unei uniri cu vecinii de peste Prut sau consideră că România şi Republica Moldova se pot apropia mai mult prin intermediul Uniunii Europene. Ministrul propus pentru portofoliul Externelor a fost audiat în cadrul comisiilor aproape două ore.
 
 
Mihnea Motoc, ministru desemnat al Apărării Naţionale, a primit aviz favorabil din partea comisiilor de apărare, ordine publică şi siguranţă ale celor două Camere ale Parlamentului, cu unanimitate de voturi. Audierea sa a avut loc cu uşile închise. La finalul discuţiilor cu parlamentarii, Mihnea Motoc, până acum ambasador al României la Londra, a spus că s-a discutat foarte mult despre acordarea de sprijin financiar, respectiv alocarea a 2% din PIB pentru apărare.
Mihnea Motoc a precizat că discuţiile s-au axat, în mod deosebit, pe contextul de securitate, unul care "ridică provocări şi prezintă riscuri pentru România".
 
Petre Tobă a arătat la ieşirea de la audierea din Comisiile pentru Apărare, Siguranţă şi Ordine Publică că se simte onorat să fie prezent la şedinţă în postură de candidat pentru funcţia de ministru al Internelor şi a arătat că una dintre priorităţile lui este aceea de creştere a cadrului de siguranţă a cetăţeanului, mai ales în contextul european actual.
 
Petre Tobă a mai declarat, după audiere, că va folosi coloane oficiale exact aşa cum prevede legea, respectiv cu însoţire în situaţii de urgenţă, precizând că nu comentează acuzaţiile aduse fostului ministru Gabriel Oprea.
 
 
Miniştrii lui Cioloş au fost pregătiţi pentru audieri de către ministrul propus pentru relaţia cu Parlamentul, Ciprian Bucur, fost expert în cadrul Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor.
Plenul celor două Camere a fost convocat mâine, ora 10.00, când vor fi dezbătute lista şi programul de guvernare şi va fi dat votul de încredere al Legislativului.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii